Mainos

MTK pelkää maataloustukien romahdusta

MTK arvostelee Suomen hallituksen politiikkaa EU:n budjettineuvotteluissa. MTK pelkää, että Suomen maataloustuet romahtavat vuodessa lähes 90 miljoonaa euroa.

Tuet ovat suomalaisille viljelijöille erittäin tärkeitä. Niinpä MTK kasaa paineita hallituksen niskaan viikko ennen EU-huippukokousta, joka päättää EU:n rahankäytöstä vuosille 2014 - 2020.

MTK ei usko, että Suomi pystyy sekä pienentämään omia maksujaan EU:n budjettiin että pitämään EU:lta saamansa maataloustuet nykytasolla.

– Suomihan on profiloitunut siinä, että halutaan pienetään tätä kehystä eli EU:n kokonaisbudjettia. Onko se realistinen tavoite, että samalla leikataan EU:n kokonaisbudjettia ja pidetään kiinni omista rahoista? Eli käytännössä kasvattamaan Suomen osuutta EU-budjetista, kyseenalaista tutkimuspäällikkö Johan Åberg MTK:sta.

Mitä tapahtuu maitotilalla?

MTK on tehnyt laskelmia siitä, mitä tukileikkaukset voisivat tarkoittaa erityyppisille suomalaistiloille. Yksi esimerkki on moderni maitotila, jolla on 85 lehmää ja yksi palkattu työntekijä viljelijäperheen apuna.

Nykyisin tila saa maidosta myyntituloa vuodessa lähes 350 tuhatta euroa. Lisäksi Suomi maksaa niin sanottua kansallista tukea reilut 80 000 euroa. Tämän lisäksi tila saa EU-tukea sekä niihin liittyviä Suomen osuuksia yhteensä lähes 78 000 euroa. Kuluja on paljon. Kun ne vähennetään tulopuolesta, tuottaa maitotila vuodessa vajaat 77 000 euroa. Summa on lähes sama kuin EU-tuet ja Suomen niihin maksavat lisät.

MTK:ssa lasketaan marraskuussa keskeytyneiden EU-neuvotteluiden pohjalta, että tulosta katoaisi jatkossa yli 4 tuhatta.

Maatalousministeriössä lukua pidetään liioiteltuna.

– EU-tukien osalta niin marraskuisen huippukokouksen pohjalta ei päädytä noin isoihin leikkauksiin, kuittaa valtiosihteeri Risto Artjoki Maa- ja metsätalousministeriöstä.

Samoja ja eri lukuja

MTK ja Suomen maatalousministeriö arvioivat samansuuntaisesti sitä, millaiseksi EU:n koko, kaikkia toimialat kattava budjetin loppusumma muodostuu. Mutta ministeriössä ei uskota leikkausten iskevän maatalouteemme yhtä rajusti kuin MTK:ssa. MTK arvioi, että leikkaus olisi 89 miljoonaa euroa vuodessa.

– Yritetään, että Suomen leikkaus jää mahdollisimman pieneksi . Ja ei missään tapauksessa tulla tuohon suuruusluokkaan päätymään, Artjoki sanoo.

Katso Anne Sjöholmin juttu (Seitsemän uutiset 31.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.