Mainos

MTK:n Härmälä keventäisi välillistä verotusta

Härmälän mukaan välillisten verojen alentamisella voitaisiin tehokkaasti tasapuolistaa mm. tulonjakoa ja aluepolitiikkaa.

MTK:n puheenjohtajan Esa Härmälän mielestä verojen alentamiskeskusteluun on otettava mukaan myös välilliset verot.

Härmälän mukaan viimeaikainen keskustelu verojen alentamisen välttämättömyydestä on painottunut liiaksi välittömään tuloverotukseen. -Välillisen verotuksen keventäminen olisi kuitenkin kansalaisten kannalta yhtä hyödyllistä kuin tuloverotuksen. Tiivistyvä integraatio ja euron mukanaan tuoma parempi hintojen vertailtavuus johtavat väistämättä kovenevaan paineeseen välillisen verotuksen alentamiseksi, Härmälä arvioi tänään Etelä-Pohjanmaan MTK:n kevätkokouksessa Seinäjoella.

Härmälän mielestä hallituksen ja eduskunnan tulisi laatia selkeä ohjelma välillisten verojen alentamiseksi lähivuosina. Verojen kevennys olisi toteutettava asteittain, jotta valtiontalouden tasapainoa ei vaaranneta.

Alennus tukisi myös aluepolitiikkaa

Välillisten verojen alentaminen helpottaisi Härmälän mukaan maaseudun asukkaiden ja elinkeinojen asemaa. Liikenteen korkea verotus - kalliit autot ja polttoneste - on erityisen haitallista pitkien etäisyyksien maaseudulla, hän huomautti.

Härmälän mielestä liikenteen korkea verotus lisää niin maa- kuin metsätaloudenkin tuotantokustannuksia sekä jarruttaa muiden maaseutuelinkeinojen kehittämistä ja työssäkäyntiä maaseudulta. -Liikenteen verotuksen keventäminen olisikin myös mitä parhainta maaseutupolitiikkaa.

Järjestöjohtajan mielestä myös ruuan muita EU-maita korkeampi arvonlisävero rasittaa erityisesti pienituloisia kotitalouksia. -Ruuan verotuksen alentaminen toimisi samalla tavalla sosiaalisesti oikeudenmukaisesti kuin alempiin tuloluokkiin suunnattu tuloverotuksen kevennys.

Ruuan arvonlisäveron alentaminen antaisi Härmälän mielestä myös uutta kehityspuhtia koko elintarvikeketjuun, koska sen myötä korkeammalle jalostettujen elintarvikkeiden suhteellinen kilpailukyky paranisi.

Alkoholivero alas

Härmälä muistutti myös, että juomateollisuus on merkittävä maatalouden tuottamien raaka-aineiden käyttäjä. -Oluen ja muun alkoholin korkea verotus on johtanut siihen, että entistä suurempi osa Suomessa valmistetuista juomista ostetaan ulkomailta. Siinä ei ole mitään järkeä.

Härmälän mukaan ongelma ei myöskään poistu Viron EU-jäsenyyden myötä, koska alkoholiverotuksen taso ei ole harmonisoitumassa näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa. -Hallitus onkin jo todennut, että alkoholiveroja joudutaan lähivuosina alentamaan. Alkoholipoliittisia haittoja on ilmeisesti parempi torjua muin keinoin, esimerkiksi alkoholin saantia rajoittamalla, kuin korkealla verotuksella, MTK:n johtaja katsoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.