Mainos

MTK:n Härmälä: EU:n suunnitelmat mahdottomia Suomelle

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä tuomitsee EU:n komission suunnitelmat, joiden mukaan maataloustuotteiden hintoja laskettaisiin ja tukia muutettaisiin.

-Suunnitelmat ovat mahdottomia Suomen kaltaisille epäsuotuisille alueille. Suomessa maataloustuotteiden markkinahinnat laskivat jo EU-jäsenyyden seurauksena 40-50 prosenttia, Härmälä muistutti tänään.

Härmälä ihmettelee julkisuuteen tihkuneita tietoja maatalouspolitiikan uudistamisesta, jotka on määrä julkistaa ensi viikolla. Hän ei ymmärrä viljan tukierojen lisäämistä ns. hyvien ja huonojen tuotantoalueiden välillä.

-Hyvillä viljantuotantoalueilla EU-tuki olisi kolme kertaa suurempi kuin Suomen nykyinen EU-tuki. Jos tämä on tulevaisuuden suunta, pitää ehdottomasti samalla pohtia, miten vähemmän suotuisten maatalousalueiden asiat hoidetaan, Härmälä huomauttaa. Härmälän mukaan suunnitelmat johtaisivat siihen, että jokainen viljakilo tuottaisi tappiota.

-Vaikka suora tuki olisikin kompensoimassa hinnan alenemista, häviäisi tuottamisen motiivi, koska viljelijä tuottamalla mahdollisimman vähän minimoisi tappionsa, Härmälä huomauttaa.

Härmälä arvioi, että uudistusta suunnitellaan seuraavaa WTO-kierrosta varten sekä turvaamaan Keski-Euroopan tehotuotantomaiden vientiä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.