MTK: Maidon tuottajahinta uhkaa laskea jopa 10 prosenttia

Venäjän vastapakotteiden takia suomalaisen maidon tuottajahinta uhkaa laskea jopa kymmenen prosenttia suhteellisen nopeasti, arvioi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.   

- Alkuvaiheessa tämä arvio ei ole yläkanttiin ollenkaan. Jos kriisi pitkittyy, voidaan puhua jo kymmenistä prosenteista, mikä olisi täysin sietämätön tilanne.  

Suurin piirtein neljäsosa suomalaistiloilla tuotetusta raakamaidosta on Marttilan mukaan tällä hetkellä Venäjän asettaman tuontikiellon tähden "vailla kotia". Maidon jalostaminen esimerkiksi voiksi tai maitojauheeksi ei Marttilan mukaan ratkaise tilannetta, sillä näiden tuotteiden hinta on lähtenyt laskuun.   

Tuottajahintojen laskun alkuajankohta riippuu Marttilan mukaan siitä kuinka paljon "puskuria" meijeriyrityksillä on.  

- Kivijalkaa alettiin syödä jo eilen, kun raja meni kiinni ja rekat kääntyivät takaisin. Siitä huolimatta lehmät tuottavat yhä maitoa joka päivä.  

Maatalous- ja elintarviketuotannossa tarvitaan Marttilan mukaan välittömiä tukitoimia sekä kansallisella että EU-tasolla.  

- Nyt tulee jo sekä tuottajilta että tavarantoimittajilta tietoja maatilojen maksuvaikeuksista, ja kun tähän iski tämä äkkinäinen muutos, huoli on todella suuri.   

Lue myös:

    Uusimmat