MTK: Maataloustuet hyödyttävät kuluttajaa

Tukien ansiosta ruoka on Suomessa edullista, MTK perustelee kannanotossaan.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto toivoo, että maataloustukien julkisuuskeskustelun yhteydessä muistetaan EU:n maatalouspolitiikan perimmäinen tavoite. Tuilla halutaan taata EU:n kansalaisille edulliset elintarvikkeet, MTK:n valtuusto totesi antamassaan julkilausumassa.

Valtuuskunta oli koolla eilen ja tänään Vantaalla. Se vahvisti Pirkko Haikkalan valinnan järjestön toiminnanjohtajaksi.

- Tukien ansiosta ruoka on Suomessa edullista, ja se voidaan tuottaa turvallisilla ja eettisillä menetelmillä. Tuet osaltaan työllistävät koko elintarvikeketjussa 300 000 henkilöä, MTK:n valtuuskunta perustelee kannanotossaan.

Viime vuonna suomalaistilat saivat EU-tukea ja Suomen osittain rahoittamaa tukea yhteensä noin 1,2 miljardia euroa. Lisäksi verovaroista maksettiin 0,62 miljardia euroa kansallista tukea. Maataloustukea sai runsaat 69 000 tilaa. Yli sadan hehtaarin tiloja näistä oli 2700.

Valtuuskunta on huolissaan metsätilojen pirstoutumisesta perinnönjaoissa, koska se haittaa järkevää metsänhoitoa. Valtuuskunnan mielestä on tärkeää, että metsänomistajat siirtävät tilansa nuoremmalle sukupolvelle. Valtio voisi sen mielestä edistää metsätilojen sukupolvenvaihdosta vapauttamalla sekä maatilojen että metsätilojen sukupolvenvaihdokset perintö- ja lahjaverosta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat