Mainos

MTK ja ympäristöministeriö kiistelevät Naturasta

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK syyttää ympäristöministeriötä EU:n yhteisöoikeuden rikkomisesta valitsemalla Natura-alueet väärillä perusteilla. Luonnonsuojelupäällikkö Ilkka Heikkinen ympäristöministeriöstä torjuu syytteen. Hän sanoo valmistelun edenneen EU:n edellyttämien suojelukriteerien ja menettelytapojen mukaisesti.

MTK:n mukaan ministeriö ei ole antanut maanomistajille tietoja siitä, miksi ehdotetut alueet suojeltaisiin. Siksi MTK arvelee valinnan perustuvan Suomen vanhojen suojeluohjelmien kriteereihin.
-Lähdemme siitä, että ehdotetut alueet eivät täytä EU:n asettamia kriteereitä, sanoo MTK:n ympäristölakimies Kurt Hemnell. -Miksi tietoja salattaisiin, jos tämä olisi selvä asia?

MTK:n mielestä virheellinen valmistelu on asettanut maanomistajat Suomessa eri asemaan kuin muualla Euroopassa, joten Natura-ehdotusta ei liiton mukaan voi viedä eteenpäin nykymuodossaan. Keskusliitto vaatiikin, että kiistanalaisten yksityismaiden sisällyttäminen Natura-verkkoon valmistellaan uudelleen.

Ministeriö: Valmistelu kesken

Luonnonsuojelujohtaja Heikkisen mukaan MTK:n syytteet ovat "puuta heinää". Heikkinen muistuttaa, että Natura-verkkoa on muuteltu jatkuvasti, joten eri alueita koskevia selvityskaavakkeita ei ole voitu saada valmiiksi. Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan tarkoita sitä, etteivät suojeluehdotukset perustuisi EU-säännösten mukaisiin arvioihin luontotyypeistä.

Heikkinen korostaa myös sitä, että Suomen vanhojen suojeluohjelmien kriteerit vastaavat osittain Naturan suojeluehtoja. Niinpä etenkin soita on voitu ottaa Naturaan soidensuojeluohjelman perusteella. Osa siinä suojelluista soista on kuitenkin jätetty Naturan ulkopuolelle, koska suomalaisohjelma on EU-ohjeita laajempi.

Suojelualueita koskevia selvityskaavakkeita täytetään ympäristöministeriössä koko ajan, sillä EU-komissio tarvitsee aikanaan nähtäväkseen kaikkien alueiden yksityiskohtaiset suojeluperusteet. Maanomistajille kaavakkeita toimitetaan Heikkisen mukaan sitä mukaa kun ne valmistuvat.

KHO:n viimekuisen ennakkopäätöksen mukaan asianosaisille on annettava myös keskeneräistä Natura-valmistelua koskevat asiakirjat. Maanomistajat voivatkin pyytää nähtäväkseen omia alueitaan koskevat kaavakkeet jo ennen niiden lopullista valmistumista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.