Mainos

MTK: Itälaajentuminen horjuttaa Suomen metsätaloutta

Metsäsektorin kilpailun kiristyminen EU:n laajetessa tietää uhkia ja mahdollisuuksia Suomen metsäsektorille. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK arvioi uhkien olevan kiinni EU:n metsäpolitiikasta.

-Itälaajeneminen antaa maailman johtavalle metsäklusterille mahdollisuuksia tietotaidon viemiseen. Uhkapuolella ratkaisevaa on, johtavatko EU:n poliittiset toimet markkinahäiriöihin, summasi MTK:n metsäjohtaja Martin Lillandt tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

EU:n tähänastinen metsästrategia on nojannut niin sanottuun lähipäätösperiaatteeseen. Käytännössä metsätalous on pidetty kansallisena eikä EU-tasolla ole noudatettu erityistä yhteistä politiikkaa.

MTK:n mukaan varottavia esimerkkejä markkinahäiriöitä aiheuttavasta tukipolitiikasta kuitenkin on.

-Komissio on muun muassa hyväksynyt sellutehdashankkeen Itä-Saksassa, jota Saksan valtio tuki yli neljäsosalla. Tällaiset ennakkopäätökset on varmasti noteerattu hakijamaissa, ja nähtäväksi jää, miten sitä tullaan hyödyntämään, Lillandt sanoi.

Tukea kehittämiseen

MTK:n mielestä EU:n sopisi itälaajentumisen yhteydessä pitää kiinni sellaisesta tukipolitiikasta, joka ei vääristäisi markkinoita. Samaa suositti keväällä Euroopan Talous- ja sosiaalikomitea lausunnossaan laajentumisen vaikutuksista.

Tukea sopisi MTK:n suunnata esimerkiksi yksityismetsätalouden kehittämiseen, sillä useassa hakijamaassa metsätaloutta tavallaan rakennetaan uudelleen yksityistämällä. Kun yksityisomistajien määrä maissa kasvaa, samalla on puutetta asiantuntemuksesta.

-Hakijamailta pitäisi myös edellyttää samoja ympäristövaatimuksia kuin nykyisiltä jäsenmailta, Lillandt jatkoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.