Mainos

MTK hyväksyi pohjoisten alueiden tukileikkaukset

Maataloustuottajien keskusliitto (MTK) on hyväksynyt pohjoisen alueen siipikarja- ja sikatilojen tukileikkaukset. Kiistelty tukiratkaisu syntyi lähes pakon edessä.

Pohjoisella 142-tukialueella tuki porrastetaan tästedes tilakoon mukaan. Eniten ratkaisu vähentää suurille sika-, kana- ja broileritiloille maksettavia tuloja.

Maatalousyrittäjä Jouni Mäkisalon sikatilalla Pohjois-Karjalan Kontiolahdella uutinen pohjoisen 142- alueen erityistukien supistamisesta otettiin vastaan närkästyneesti.

Mäkisalon mielestä etelän liittomiehet sanelivat sopimuksen pohjoisen yli.

- Tämä on puhtaasti vain etelän kateutta. Ennen tätä MTK on yhtenä järjestönä kyllä kaikkea vaatinut yhdessä tasapuolisesti, Mäkisalo sanoo.

Karkeassa esimerkkilaskelmassa pohjoisen 142-tukialueen tilalla on 4 000 sikaa. Korotettua 142-alueen tukea maksetaan 2 600 sikaan asti.

Lopuista 1 400 siasta maatalousyrittäjä ei saa enää pohjoista erityisaluelisää. MTK:n mukaan ratkaisu oli "kipeä mutta pakollinen".

- Tällä ratkaisulla on saatu aikaan se, että isot tilat etelässä ja pohjoisessa kilpailevat samoilla ehdoilla, MTK:n puheenjohtaja Michael Hornborg sanoo.

Ministeri: Kannattavuus ei voi enää perustua tukiin

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) haluaa, että suomalaiset ostavat suomalaista lihaa, vaikka se maksaisi enemmän kuin tuontiliha. Ministerin mielestä maatalouden kannattavuutta ei voi perustaa enää tukien varaan.

- Lihapuolella meillä on jostain syystä sellainen ongelma, että laatuliha, jota suomessa tuotetaan, hinnoitellaan ulkomailta dumpatun tuontilihan mukaan, Anttila sanoo.

Maatalousyrittäjä Mäkisalon mielestä markkinahintojen nosto ei pelasta sikataloutta, sillä markkinoiden lait ovat sellaista vastaan.

Kaiken kaikkiaan pohjoisalueen tuen määrä supistuu yli kolme prosenttia. Eteläisillä A- ja B-tukialueilla tuki pienenee yli kuusi prosenttia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.