Mainos

MTK hylkäsi valtion tukitarjouksen

MTK on hylännyt valtion esityksen maatalouden kansallisen tuen jaosta tänä vuonna. MTK:n mukaan valtion tarjous kohtele eri tuotantosuuntia ja alueita tasapuolisesti.

MTK:n johtokunta on hylännyt valtion esityksen maatalouden kansallisen tuen jaosta tänä vuonna. Ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC hylkäsi esityksen viime viikolla.

MTK:n johtokunta perusteli tiedotteessaan hylkäystä sillä, ettei valtion tarjous kohtele eri tuotantosuuntia ja alueita tasapuolisesti.

Johtokunta kertoi pettyneensä siihen, ettei valtio ottanut johtokunnan parannusesityksiä huomioon.

MTK:n puheenjohtajan Esa Härmälän mukaan tarjous jäi muutamasta kohdasta kiinni, mikä johtui Brysselissä sovituista ahtaista raameista.

-Mutta emme halua hirveästi dramatisoida tilannetta, valtio tehköön nyt ratkaisunsa ja koetetaan mennä nopeasti suurempien asioiden valmisteluun. Ensi vuonna on enemmän välineitä tukiratkaisun tekemisessä, Härmälä kommentoi.

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee tänä vuonna tuottajien avustuksella EU:n maatalousuudistuksen toteutusta Suomessa.

Tämänvuotisten tukineuvottelujen vaikeimmaksi kohdaksi osoittautui hallituksen ja EU-komission sopima ns. 141-tukiratkaisu Etelä-Suomessa ja sen seuraukset Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Komissio edellytti, että säädösmuutosten vuoksi kasvinviljelyn kansalliset tuet on muutettava osaksi ympäristötukea Etelä-Suomessa.

Maa- ja metsätalousministeriö esitti muutoksia myös pohjoisen tukialueen kasvinviljelyn tukeen.

MTK:n johtokunta olisi halunnut jatkaa kansallista kasvinviljelyn tukea C-alueella Keski- ja Pohjois-Suomessa vielä tämän vuoden ajan. Lisäksi se olisi edellyttänyt yksivuotista järjestelyä joillekin erityiskasveille.

- Näillä toimilla olisi selvitty suuresta osasta niistä ylimenokauden ongelmista, joita kansallisen tuen muutokset aiheuttavat, johtokunta toteaa kannanotossaan.

Valtioneuvosto voi hyväksyä tukiratkaisun, vaikka tuottajien tuki puuttuukin.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) vie ratkaisuesityksen hallituksen käsittelyyn, ministeriön arvion mukaan ensi viikolla.

Maatalouden kansallinen, budjettivaroista maksettava tuki täydentää EU:n rahoittamia tukia. EU-tuet ja kansalliset tuet tuovat yhdessä yli 40 prosenttia maatalouden tulosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.