Mainos

MTK: EU lopettaa sokerin tuotannon

EU:n komissio haluaa, että sokerin tuotanto vähenisi reilusti EU:n alueella. Taustalla on ylituotanto, jota dumpataan maailmanmarkkinoille tuntuvien vientitukien turvin.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK arvioi, että Euroopan unionin komission esitys sokeriuudistuksesta uhkaa lopettaa sokerin tuotannon kokonaan Suomesta. EU ehdottaa ohjelmaa, joka kannustaa sokeritehtaiden sulkemiseen.

MTK:n mukaan Suomi on jo hoitanut osuutensa sulkemalla toisen kahdesta sokeritehtaistaan. Salon tehtaan lopettamisen jälkeen toiminnassa on enää Sucroksen Säkylän tehdas.

EU:n maatalousministerit käsittelevät komission esitystä huomenna. Suomi uhkaa hävitä kiistan, sillä tukena ovat vain Tanska ja muutama itäisen Keski-Euroopan maa.

-Jos EU pakottaa Suomen leikkaamaan lisää sokerin tuotantoaan, Säkylän tehtaan toiminta vaarantuu, MTK varoittaa.

Järjestön mukaan jo 10 prosentin supistus sokerijuurikkaan viljelyssä luo kannattavuusongelmia tanskalaisen Daniscon ja Lännen Tehtaiden omistaman Sucroksen Säkylän tehtaalle.

Anttilaa saattoi Brysselin koneeseen vaitelias viljelijäjoukko

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilaa (kesk.) saattoi Brysselin koneeseen vaitelias valkohaalaristen viljelijöiden joukko. Anttila itse vakuutti saattojoukolleen tekevänsä kaikkensa, jotta juurikkaan viljely ja jalostus Suomessa jatkuisi.

Hiljaisina ministerin puhetta kuunteli noin 70 juurikkaan viljelijää. Kolmessa lyhyessä viljelijän puheenvuorossa toivotettiin ministerille voimia. Joku totesi, että kerrankin ollaan yhteisellä asialla.

-Pahinta odotellaan ja toivotaan hiukan parempaa. Meidän toive on, että viime tingassa jotain muuttuu, kommentoi hämäläisviljelijä Jarmo Anttila.

Anttila lisäsi kuitenkin, ettei tilanne ole tullut yllätyksenä. Päätöstä on osattu odottaa.

-Kun tulisi edes joku päätös, toivoi toinen hämäläisviljelijä Petri Lauttia.

Edessä voi olla siis sokerijuurikkaan viljelyn loppuminen Suomesta. Anttila ja Lauttia olivat vaiteliaita omista suunnitelmistaan.

-Pää täyteen ja kotiin, ironisoi Anttila. Anttila lisäsi kuitenkin, että viljelijät ovat sitkeää sakkia.

Julkisuudessa kerrotut rahakorvaukset juurikkaan viljelyn lopettamisesta eivät heitä houkuttele. Lauttian mukaan niillä ei polkaista uutta tuotantosuuntaa pystyyn.

Lentoasemalle kokoontuneita tuottajia ja ministeriä sapetti sokerikiintiöiden leikkaukseen liittyvä epäoikeudenmukaisuus. Suomi on pienenä kilttinä maana tehnyt leikkaukset, isot eivät.

-Pieniä maita kohdellaan miten sattuu EU:ssa. Se on se suurin epäkohta. Puheoikeus on, muttei päätäntävaltaa, Jarmo Anttila kuittasi.

Viljelijät pelkäävät nyt, että pelissä on juurikastakin isommat kysymykset.

-Nyt ensimmäisen kerran poliittisella päätöksellä lopetetaan yhdestä jäsenmaasta yksi tuotantosuunta. Tämä on ennakkotapaus, arvioi MTK-Kymenlaakson toiminnanjohtaja Juhani Ristola.

Lauttia lisäsi, mitä leikataan seuraavaksi ja missä.

Ongelmana ylituotanto

EU:n komissio haluaa, että sokerin tuotanto vähenisi reilusti EU:n alueella. Taustalla on ylituotanto, jota dumpataan maailmanmarkkinoille tuntuvien vientitukien turvin. EU on luvannut lopettaa vientituet ja päästää markkinoille kehitysmaiden halvempaa sokeria.

EU on päättänyt jo aiemmin kiintiöjärjestelmästä, joka on osoittautunut tehottomaksi muun muassa Saksan ja Ranskan pidettyä sokerijuurikkaan tuotannon käytännössä ennallaan. Suomessa sokerin tuotanto on vähentynyt 38 prosentilla, mikä ylittää reilusti EU:n asettaman 20 prosentin tavoitteen.

MTK:n mielestä kiintiöiden uudet leikkaukset eivät saisi koskea Suomea, koska Suomi on jo hoitanut osuutensa.

Suomessa 2000 viljelijää

Komission uuden ehdotuksen mukaan sokeritehtaat saisivat 90 prosenttia luopumistuesta ja viljelijöille jäisi vain 10 prosenttia. MTK vaatii, että jäsenmaiden pitäisi päättää itse tuen jakosuhteesta, jos tehdyt leikkaukset ylittävät 20 prosenttia.

EU:n lisätuki kiintiöistään luopuville viljelijöille saattaa olla houkutteleva tarjous muuttaa tuotantosuuntaa. Muun muassa viljasta saatava hinta on noussut tänä syksynä ennätystasolle.

Suomessa on noin 2000 sokerijuurikkaan viljelijää, joista runsaat 400 on pitänyt tänä kesänä välivuotta. Ennen viime vuonna tapahtunutta Salon tehtaan lopettamista viljelijöitä oli noin 2500.

Ranska lisäsi sokerintuotantoa vähennyksen sijaan

Pienten maiden panos sokerintuotannon vähentämisessä ei riitä, sillä Keski-Euroopan maat ovat samaan aikaan jopa lisänneet tuotantoaan. EU-edustaja Kyösti Virrankoski (kesk.) pitää tilannetta nurinkurisena.

-Pelkkä Saksan ja Ranskan tuotannon lisäys on neljä kertaa Suomen koko alkuperäisen sokerikiintiön kokoinen, hän huomauttaa.

-Tuotanto ei ole vähentynyt mutta se on siirtynyt Keski-Eurooppaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.