Mainos

MTK esittää Natura-valmistelun kahtiajakoa

Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK esittää valtioneuvostolle, että Natura 2000 -suojeluohjelman valmistelu jaetaan kahtia. Ensimmäisessä vaiheessa eli kesäkuussa valtioneuvosto tekisi MTK:n ehdotuksen mukaan Natura-päätökset vain valtion maista sekä niistä yksityisistä maista, joiden omistajat ovat antaneet tähän suostumuksensa. Kiistanalaisia yksityismaita koskevaan valmisteluun MTK esittää vuoden aikalisää ja uutta valmistelua. Tänä aikana olisi tarkistettava, että yksityismaat vastaavat EU:n direktiivin vaatimuksia.

Muita yksityismaita koskevaan valmisteluun MTK esittää vuoden aikalisää. Tänä aikana olisi tarkistettava, että Natura-ohjelmaan ehdolla olevat yksityismaat vastaavat EU:n direktiivin vaatimuksia. MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä esitteli tänään Helsingissä järjestöä tyydyttävää ratkaisumallia pitkittyneeseen Natura-kiistaan.

MTK:n mallin avainkohtia olisi luonnonsuojelulain muutos, joka saattaisi suomalaiset maanomistajat samanarvoiseen asemaan muiden EU-maiden maanomistajien kanssa. Luonnonsuojelulain sisältämä ehdoton Natura-alueen heikentämiskielto olisi MTK:n mukaan lievennettävä EU:n direktiivin mukaiseksi. Lisäksi luonnonsuojelulakiin olisi MTK:n mukaan lisättävä yleinen korvaussäännös, joka takaisi maanomistajalle korvauksen Natura-ohjelmaan otettavasta maasta.

"Koskisodat uhkaavat toistua"

Härmälän mukaan Natura-hankkeessa on ainekset pohjoisen koskisotien kaltaisiin oikeustaisteluihin. Nykytilanne on Härmälän mukaan kuitenkin toisenlainen kuin sotien jälkeen, jolloin koskia ryhdyttiin valjastamaan voimantuotantoon ja korvauksia perättiin vuosia eri oikeusasteissa. -Meillä pitäisi olla nyt mahdollisuus valmistella tällaiset asiat kunnolla, korosti Härmälä.

-Vaikka MTK on vääntänyt pitkään kättä hallituksen ja viranomaisten kanssa, haluamme olla kuitenkin rakentavia ja pyrkiä kaikkia osapuolia tyydyttävään toimivaan ratkaisuun, järjestön mallia esitellyt Härmälä sanoi.

Päätöksentekijä ottaa Härmälän mielestä "valtavan suuren riskin, jos se vie asian näin huonon valmistelun pohjalta päätökseen". Jos Natura-valmistelu ei etene MTK:n toivomalla tavalla, järjestö toimii hänen mukaansa niin kuin tähänkin asti eli auttaa jäseniään. MTK on viimeksi kuluneen vuoden aikana tiedottanut aktiivisesti maanomistajille Natura-valmistelusta ja valitusmahdollisuuksista.

Tukea ympäristö- valiokunnasta

Härmälä kertasi tiedotustilaisuudessa järjestön Naturaa koskevat vaatimukset. MTK haluaa viranomaisten arvioivan tarkkaan, edistääkö kukin Natura-ehdotukseen valittu alue merkittävästi EU:n luonto- ja lintudirektiiveissä mainittujen luontotyyppien tai lajien suotuisan suojelutason säilymistä tai palauttamista.

Suomen Natura-alueista on Härmälän mukaan tulossa tiukemmin suojeltuja kuin muualla Euroopassa, minkä vuoksi järjestö vaatii muuttamaan luonnonsuojelulain 66. pykälää. Järjestö vetoaa eduskunnan ympäristövaliokunnan luonnonsuojelulaista antamaan lausuntoon, jonka mukaan EU:n luontodirektiiviä tiukempi sääntely ei ole perusteltua. Järjestön mukaan lainkohdan muotoilu oli vihreiden käsialaa.

MTK on toistuvasti huomauttanut myös korvausjärjestelyjen puutteista. Jos Natura-suojelu tapahtuu muun kuin luonnonsuojelulain perusteella, esimerkiksi rakennuslain tai maa-aineslain nojalla, suojelu ei MTK:n mukaan pääsääntöisesti mahdollista suojelun aiheuttamien menetysten korvaamista. Jos selkeää korvaussäännöstä ei ole, tilanne johtaa vuosia kestäviin oikeusprosesseihin, järjestössä epäillään.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.