Mainos

MTK ennakoi ongelmia EU:n maatalousuudistuksista

EU-komissio ei näytä ottavan huomioon Suomen maatalouden ongelmia, kun se valmistelee uusia ehdotuksia maataloustukien uudistamisesta, epäilee MTK:n johtokunta. MTK vaatii hallitusta tekemään viivyttelemättä esityksiä, joilla tappiot Suomen maataloudelle saadaan estettyä.

Maataloustuottajien keskusliitto viittaa huhuihin, joiden mukaan uudistuspakettia oltaisiin komission jatkovalmistelussa tekemässä Suomelle vielä epäedullisemmaksi. Komission alkuperäisessä ehdotuksessa viime heinäkuulta maidon interventiohintaa ehdotettiin leikattavaksi 10 prosenttia, josta puolet korvattaisiin suoralla tulotuella. MTK:ssa pelätään, että huhut ylimääräisestä viiden prosenttiyksikön leikkauksesta osoittautuvat tosiksi.
-Tästä aiheutuisi maataloudelle noin 200 miljoonan markan lisämenetykset ja maidon hinta alenisi yhteensä 15 prosenttia, MTK:n johtokunta toteaa tämänpäiväisessä kannanotossaan. Jo komission alkuperäinen ehdotus viljan, maidon ja naudanlihan hinnanalennuksista merkitsisi MTK:n laskujen mukaan Suomen maataloustuottajille ylimääräistä 500 miljoonan markan tulonmenetystä.

Komissio on luvannut ottaa huomioon Suomen erityisongelmat viljanviljelyssä, mutta ei ole vielä kertonut kuinka. Komissio on myöntänyt, että Suomen on saatava erityisjärjestely, sillä ehdotettu 20 prosentin leikkaus interventiohintaan painaisi viljakilosta saatavan hinnan alle tuotantokustannusten. EU:n huippukokous Luxemburgissa ei vielä puhunut uudistusten yksityiskohdista. Päätelmiin saatiin Suomen painostuksesta lause, jonka mukaan maataloustuotannon on jatkuttava koko EU:n alueella.

EU-komission on määrä julkaista tarkennetut ehdotuksensa maataloustukipaketin uudistamisesta 18. maaliskuuta. Ehdotusten tarkoitus on uudistaa EU:n maataloustukijärjestelmää, jotta unionin laajentuminen Itä-Eurooppaan ei aiheuttaisi unionin budjetille ylitsepääsemättömiä kustannuksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.