Mainos

MTK: Ahvenanmaalla todettu lintuinfluenssa on iso uhka Suomen siipikarjataloudelle – ”Ministeriön määräyksiä on toteltava”

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta arvioidaan, että Ahvenanmaalla luonnonvaraisilla linnuilla todettu lintuinfluenssa on iso uhka koko Suomen siipikarjataloudelle.

Ahvenanmaalla luonnonvaraisilla linnuilla on todettu korkeapatogeeninen lintuinfluenssa H5N8, joka on lintuinfluenssan niin sanottu vakavampi muoto. Sama tautimuoto on todettu sekä luonnonvaraisilla linnuilla että tuotantosiipikarjatiloilla muun muassa Ruotsissa, Hollannissa ja Saksassa.

Virus voi MTK:n mukaan tarttua luonnonlinnuista siipikarjaan joko suoran tai välillisen kontaktin kautta. Viruskanta ei ole sairastuttanut ihmisiä ja tartuntariski ihmiselle on pieni.

– Suomalaisen siipikarjatalouden osalta tautiuhka on nyt selvästi kasvanut ja todellinen, MTK:n eläinlääkäri Leena Suojala varoittaa.

”Ministeriön määräyksiä on toteltava”

Maa- ja metsätalousministeriö on muodostanut 10 kilometrin rajoitusvyöhykkeen löytyneiden tautilöydösten ympärille Ahvenanmaalla. Rajoitusvyöhykkeellä siipikarjatilat tarkastetaan ja elävien lintujen sekä siipikarjatuotteiden siirtoja alueella rajoitetaan.

Ministeriö on antanut määräyksen, että kaikki siipikarja tulee pitää sisällä joulukuun alusta toukokuun loppuun saakka.

– Kaikkien tuotanto- tai harrastesiipikarjaa pitävien pitää omien lintujensa terveyden turvaamiseksi noudattaa ministeriön määräystä. Siipikarjatuottajien tulisi välttää kaikkea kontaktia luonnonvaraisiin lintuihin ja niiden ulosteisiin. Tämä tarkoittaa myös vesilintujen metsästyksestä luopumista lintuinfluenssariskin välttämiseksi. Tilojen tautisuojauksessa tulee olla erityisen huolellinen, Suojala muistuttaa.

Jos tartunta löytyy siipikarjatilalta, kaikki siipikarjayksikön linnut lopetetaan eläintautilainsäädösten nojalla. Tartuntatilan ympärille muodostetaan rajoitusvyöhyke, jonka sisällä siipikarja on muun muassa pidettävä sisätiloissa. Lisäksi linnut tarkastetaan, ja lintujen sekä siitosmunien siirtoa rajoitetaan.

– Taudin leviäminen suomalaisille tuotantotiloille olisi isku koko siipikarjaketjulle. Tautisuojaus on tärkein toimi tiloilla taudin leviämisen estämiseksi, Suojala neuvoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.