MT: Suomeen tuodun brassilihan eettisyys usein epäselvä

Suomeen tuodun brasilialaisen lihan eettisyys on usein hämärän peitossa. Myös työntekijöiden heikot työolot ovat iso ongelma lihan tuotannossa.

Finnwatchin tuore raportti osoittaa, että edes Suomeen lihaa tuovat yritykset eivät välttämättä tiedä täysin miten liha on tuotettu.

Esimerkiksi HK Ruokatalo ilmoitti luottavansa konsernin ruotsalaiseen maahantuojaan. Swedwatchin viimevuotisen raportin mukaan kyseinen maahantuoja kuitenkin osti lihaa tiloilta, jotka ovat tuhonneet sademetsää tuotantonsa kasvattamiseksi.

Viime vuosina tuhotuista sademetsistä 80 prosenttia on WWF:n mukaan karjan laidunmaana ja loput soijan viljelyssä.

"Asiasta ei edes vaivauduta puhumaan"

Raporttia varten selvitettiin 29 yrityksen eettisyyslinjauksia. Kaikki yritykset eivät vastanneet kyselyihin.

Vastaamatta jättivät esimerkiksi Suomen suurin brasilialaisen lihan tuoja STC Meat Oy, saarioinen, Pouttu ja Unilever Foodsolutions.

– Siitä voi tehdä omia johtopäätöksiä, että asiasta ei edes vaivauduta puhumaan, Finnwatchin toiminnanjohtaja Janne Sivonen toteaa Maaseudun tulevaisuudessa.

Avoimimmin kyselyyn vastasivat S-ryhmä, HK Ruokatalo, Snellman ja North Trade.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat