Mainos

MT: Olli Rehniltä suoraa puhetta Venäjästä

Keskustan europarlamentaarikko ja kansanedustajaehdokas Olli Rehn kirjoittaa Maaseudun tulevaisuudessa poikkeuksellisen suorasanaisesti Venäjän hybridiuhasta ja tarpeesta varautua siihen.

Rehnin mukaan Venäjän mediassa toistuvasti julkaistut väärät tiedot Suomesta eivät johdu väärinkäsityksistä vaan ovat osa Venäjän uutta toimintatapaa - hybridisodankäyntiä.

– Hybridiuhkaa käytetään tietoisesti luomaan paineita, aiheuttamaan vaikeuksia ja synnyttämään epätietoisuutta. Uhkaa luotaessa hyödynnetään kaupankäyntiin, energiaan, talouteen ja rahoitukseen liittyviä toimia, kyberuhkia, informaatiosodankäyntiä ja disinformaatiota. Sillä pyritään myös kaikin tavoin heikentämään toisen valtion kansallista yhtenäisyyttä ja henkistä vastustuskykyä, Rehn kirjoittaa.

Rehn pitää Suomen sisäistä turvallisuutta ja vastavakoilua kansainvälisestikin arvioiden korkeatasoisena, mutta kaipaa hybridiuhkiin puuttumisen mahdollistavaa lainsäädäntöä.

– Sotilaallisen maanpuolustuksen ja sisäisen turvallisuuden saumakohdassa on hybridivihollisen mentävä aukko. Jos se halutaan tukkia, tarvitaan sekä lainsäädäntöä että määrärahoja.

Rehnin mukaan heti seuraavan hallituskauden alussa on tehtävä laajempi turvallisuuspoliittinen selvitys, jossa kartotetaan paitsi Nato-jäsenyyden edut ja haitat myös hybridiuhkaan valmistautumisen.

– Kyse on ilmeisesti kaikkein vaativimmasta selvityksestä sotien jälkeen. Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut, ja siitä on tullut uusi realiteetti Paasikiven hengessä, Rehn arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.