Mainos

MT: Lampaiden syöttäminen luvatta ei ole rikos, vaikka se veisi niiltä hengen

Lampaiden syöttäminen ilman lupaa voi olla eläimille hengenvaarallista, mutta se ei ole poliisin mukaan rikos. Asiasta uutisoi Maaseudun Tulevaisuus

Kanta-Hämeen Tammelassa yli 20 lammasta kuoli kuluneella viikolla, kun ohikulkijat syöttivät niille omenoita. Lampaat saivat omenista rajun ripulin, ja ne jouduttiin lopettamaan. Lammaslaitumen reunalla oli eläinten syöttämisen kieltävä kyltti.

Maaseudun Tulevaisuus kirjoittaa, että vaikka hyvää tarkoittavasta teosta voi seurata eläimelle runsaasti kipua ja tuottajalle mittavat tappiot, se ei tee teosta välttämättä rikollista toimintaa.

– Jos joku antaa toisen eläimelle ruokaa, joka ei ole millään lailla myrkyllistä, kyseessä ei ole vahingoittamistarkoitus eikä siten rikos, rikoskomisario Jussi Pilviö Sisä-Suomen poliisilaitokselta linjaa lehden haastattelussa.

Jos eläin sairastuu tai kuolee, tekijälle syntyy kuitenkin korvausvastuu. Silloinkaan kyseessä ei ole rikos, koska rikos vaatii tahallisuutta.

Poliisille tällaisesta tapauksesta toki voi ilmoittaa, mutta se kirjataan niin sanottuna sekalaisilmoituksena, ei rikosilmoituksena. Lisäksi syyllisen selvittäminen on todennäköisesti melko mahdotonta.

Jos kyse on tahallisuudesta eli eläimelle halutaan aiheuttaa kärsimystä tai vahinkoa, kyseessä on Pilviön mukaan vahingonteko. Pahoinpitelystä ei puhuta, koska rikostermistössä pahoinpitelyn voi kohdistaa vain ihmiseen.


Lampuri Kristiina Liinaharja muistuttaa Facebook-kirjoituksessaan, miksi toisen ihmisen omistamalle eläimelle ei koskaan saa syöttää mitään ilman lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.