Mount Everestin leiristä löytynyt 17 kuollutta

Mount Everestillä pelastushelikopterit ovat kuljettaneet loukkaantuneita kiipeilijöitä pois perusleiristä.

Leiristä on löytynyt 18 kuollutta. Lisäksi maanjäristyksen aiheuttamassa lumivyöryssä loukkaantui ainakin 61 ihmistä.  

Pelastushelikopterit eivät päässeet perusleiriin aikaisemmin huonon sään takia.  

– Ne jotka pystyvät, ovat kävelleet alas leiristä. Muut on lennätetty Pherichen kylään, kertoo Nepalin turismiviranomainen.  

Nepalin vuorikiipeilyjärjestön mukaan suurin osa kuolleista ja loukkaantuneista on ulkomaalaisia.  

Suomalaiskiipeilijät kunnossa 

Nepalissa kaukomatkatoimisto Aventuran kiipeilymatkalla olevat 14 suomalaista ovat kunnossa, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Tero Norvio.  

Suomalaisryhmät ovat Mount Everest Base Camp -vaelluksella ja Island Peakilla, jotka eivät kuulu pahimpaan järistysalueeseen.  

Norvion mukaan kaikki Aventuran Nepalissa olevat asiakkaat on tavoitettu.  

Mount Everestillä on parhaillaan toinenkin kymmenen hengen suomalainen kiipeilijäryhmä. Matkanjärjestäjä Mandala Travelin toimitusjohtaja Juha Viitala vahvisti jo aiemmin, että he ovat kunnossa.  

Ulkoministeriön tiedossa on 170 Nepalissa olevaa suomalaista. Heistä oli eilen alkuillasta tavoittamatta vielä nelisenkymmentä. Ministeriön tietoon ei ole tullut, että suomalaisia olisi loukkaantunut.  

Eilen aamupäivällä Suomen aikaa Nepalissa iskenyt 7,9 magnitudin järistys aiheutti Mount Everestin vuoristossa valtavan lumivyöryn, joka jätti alleen osan perusleiristä. Kyseessä on vuorikiipeilyn historian pahin onnettomuus.  

  

Lue myös:

    Uusimmat