Mainos

Motorolan tulosta kohennettiin irtisanomisilla

Teknologiajätti Motorolan viime vuoden tulos kääntyi tappiolle, samalla kun yhtiön tulos vuoden viimeiseltä neljännekseltä heikkeni tuntuvasti. Motorola julkisti viime vuoden tuloksensa myöhään eilen Suomen aikaa. Motorolan kannattavuus syntyi raadollista tietä, tuhansien työntekijöiden irtisanomisella.

Koko viime vuoden myynti laski prosentilla 29,4 miljardiin dollariin (n. 150 mrd mk/ 25,2 mrd euroa), kun vuonna 1997 luku oli 29,8 miljardia dollaria. Koko viime vuoden tappioksi Motorola kertoi 962 miljoonaa dollaria, kun 1997 yhtiön voitto oli 1,2 miljardia dollaria.

Tuloksen huonontumisesta huolimatta analyytikot katsovat Motorolan olevan menossa parempaan suuntaan, koska yhtiö on pystynyt parantamaan matkapuhelinmyyntiään. Aiemmin Motorola teki virheitä juuri matkapuhelintuotteissaan ja tuli markkinoille liian myöhään. Motorolan matkapuhelinmyynti kasvoi loka-joulukuussa kaikkiaan 3,9 miljardiin dollariin, kun edellisvuonna vastaavan ajan myynti oli 3,6 miljardia. Koko viime vuoden aikana Motorolan matkapuhelinyksikön myynnin arvo oli 12,5 miljardia dollaria, kun vuonna 1997 myynti oli 11,9 miljardia.

Motorolan puolijohdeyksikön myynti supistui sekä loka-joulukuussa että koko viime vuoden aikana. Koko vuoden myynti oli 7,3 miljardia dollaria, kun edellisvuoden myynti oli kahdeksan miljardia. Yhtiön pääjohtaja Chistopher Galvin sanoi tiedotteessa, että Motorola on tehnyt merkittäviä muutoksia tuloksensa parantamiseksi. Hänen mukaansa yhtiö on myös näissä toimissa kaavailtua aikataulua edellä. Motorolan mukaan kustannusten leikkaamisesta saavutettavat säästöt nousevat miljardiin dollariin tämän vuoden puoliväliin mennessä. Vielä viime vuonna yhtiö ennakoi pääsevänsä 750 miljoonan dollarin säästöihin.

Motorola aikoo vähentää kaikkiaan 18000 työpaikkaa, kun se aiemmin kaavaili 15000 työpaikan supistamista. Lisäksi yhtiö on myös karsinut tuotevalikoimaansa.

Motorolan mukaan sen loka-joulukuun myynti nousi 8,34 miljardiin dollariin, edellisvuoden 8,28 miljardista. Nettotulos vuoden viimeiseltä neljännekseltä putosi 159 miljoonaan dollariin (n.810 milj. mk/135,2 milj. euroa), kun edellisvuoden tulos oli 321 miljoonaa. Osakekohtainen tulos heikkeni 60 prosenttia 26 centtiin.
(MTV3-STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.