Mainos

Motoristijengit kieltoon?

Jäsenyys moottoripyöräjengissä voi tulla rangaistavaksi teoksi Suomessa lähivuosina. Oikeusministeriö valmistelee asiaa koskevaa lakiesitystä tämän vuoden aikana.

Lakikirjalla sotaa rikollisjärjestöjen jäseniä vastaan. Tätä yritetään nyt Suomessa, kun sisäministeri ja oikeusministeri päättivät tänään laittaa lakiesityksen valmisteluun, jonka mukaan osallistuminen tietyn tyyppisten järjestöjen toimintaan tulisi rangaistavaksi teoksi.

Oikeusministeri Kari Häkämiehen mukaan keskustelussa ollut ainoastaan esillä moottoripyöräjengit. Valmisteilla on kuitenkin yleispykälä.
- Jos siis tulee samantyyppisiä yhteenliittymiä tai uusia järjestöjä, laki koskee yhtälailla niitä, toteaa Häkämies.

Oikeusministeri ei vielä halunnut nimetä samaan listaan jäsenyyttä esimerkiksi eläinten vapautusrintamassa tai uusnatsijärjestöissä.
- Tarkoitus ei ole kieltää jotain järjestöä nimeltä mainiten. Se saattaisi johtaa siihen, että jatkaisivat toimintaasa toisen nimisenä, korostaa Häkämies.

Muualla Euroopassa rangaistavaksi haluttaisiin osallistuminen terroristijärjestöjen toimintaan. Miksi sitten jäsenyys tai osallisuus moottoripyöräjengissä halutaan rikoslain piiriin?
- Tämä toiminta on nähty niin vaaralliseksi, myös ulkopuoliset voivat joutua uhreiksi. Yhteiskunnan on puututtava asiaan, kun tiedossa on että kuolemankäskyt liikkuvat myös rajojen yli, perustelee Häkämies.

Oikeusministeri ennakoi lakipykälän rustaamisesta vaikeaa, keskustelua syntynee mm. siitä, ollaanko tässä rajoittamassa järjestäytymisen vapautta. Mahdollisesta lakipykälästä halutaan myös riittävän järeä. Vankeusuhka täytyy Häkämiehen mukaan olla, että pykälällä olisi merkitystä.

Myös Pohjoismaiset oikeusministerit pohtivat toimia moottoripyöräjengejä vastaan ensi viikon kokouksessaan Norjassa. Helvetin enkeleiden ja Bandidosin sodassa on kuollut viime vuosina 11 ihmistä - joukossa myös sivullisia.
(MTV3/Eeva Mikkonen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.