MOT: Kehitysvammaisia lapsia kohdellaan väkivaltaisesti kuntoutuskeskuksessa Paimiossa – mustelmilla ollut lapsi lakkasi syömästä ja nukkumasta hoitojakson aikana

Kehitysvammaiset lapset ja nuoret ovat kohdanneet väkivaltaa ja epäasiallista kohtelua Varsinais-Suomessa sijaitsevassa kehitysvammaisten lasten ja nuorten kuntoutuskeskuksessa, uutisoi MOT.

MOT on haastatellut yhteensä yhdeksää eri henkilöä juttua varten. He ovat Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen entisiä työntekijöitä sekä keskuksen hoidossa olleiden lasten vanhempia.

Haastateltavien mukaan Turun lähellä Paimiossa sijaitsevassa osaamiskeskuksessa on vakavia ongelmia useissa eri yksiköissä. Ongelmat vaarantavat paitsi hoidettavien, että hoitajien terveyden ja hengen.

Rikosilmoitus ja kanteluja

MOT:n haastattelema, kehitysvammaisen pojan äiti Anni Alitupa kertoo, että kerran haettuaan lastaan osaamiskeskuksen kriisiosastolta hänen poikansa ylävartalo oli täynnä mustelmia. Poika myös lopetti syömisen ja nukkumisen hoitojakson aikana.

Entiset työntekijät kertovat MOT:lle nähneensä, kuinka lapsia raahataan ja roikotetaan raajoista. Hoitajien käyttämät toimintatavat eivät ole fyysisen voiman käyttämisen koulutuksen tekniikkojen mukaisia.

Entiset työntekijät sanovat, että henkilökunnalla on puutteellinen tietämys kehitysvammaisten hoitamisesta ja siksi fyysistä voimaa käytetään liian herkästi.

MOT:n mukaan osaamiskeskuksesta on tehty useita kanteluita aluehallintovirastoon sekä rikosilmoitus pahoinpitelystä. 

Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus on kiistänyt MOT:n jutussa esitetyt syytökset ja ilmoittanut aikovansa tutkia esitetyt väitteet.

Lue myös:

    Uusimmat