Mainos

Moskovassa tuhoisa pommi-isku

Ulkoilmakonsertissa Moskovassa tapahtuneessa itsemurhaiskussa on kuollut ainakin 18 ihmistä. Iskun teki ilmeisesti kaksi tshetsheeninaista.

Ainakin 16 ihmistä sai surmansa ja yli 50 haavoittui iltapäivällä Moskovassa tehdyssä itsemurhaiskussa ulkoilmakonsertissa. Kyseessä oli ilmeisesti itsemurhaisku.

Venäjän sisäministeriön ja turvallisuuslähteiden mukaan kaksi naista räjäytti itsensä lentokentällä, jonne kymmenet tuhannet ihmiset olivat kokoontumassa kuuntelemaan rock-konserttia. Uutistoimistojen saamien tietojen mukaan konsertin sisäänkäynnin luona lippukojujen vieressä sattui kaksi räjähdystä, ja kolmas kojujen läheisyydessä.

Iskujen tekijöistä ei ole tarkempia tietoja. Venäjän sisäministeri Boris Gryzlov on syyttänyt iskusta tshetsheenikapinallisia. Toiselta itsemurhaiskun tekijöistä on Gryzlovin mukaan myös löytynyt Tshetshenian passi.

Maaliskuussa Tshetseniassa pidettiin ristiriitaiset vaalit, joiden virallisen tuloksen mukaan tsetseenit haluaisivat pysyä Venäjän yhteydessä. Tänään sovittiin alueen presidentinvaaleista.

-Presidentti allekirjoitti tänään Tshetshenian vaaleja koskevan asiakirjan, ja voisi ajatella, että nämä hyökkäykset ovat yhteydessä tähän tapahtumaan, Gryzlov sanoi toimittajille.

Useat maat, muun muassa Britannia ja Ranska, ovat jo esittäneet Venäjälle surunvalittelunsa ja tuominneet terrori-iskun.

Venäjän sisäministeri vaatii poliisille lisävoimia

Heti tuoreeltaan iskun jälkeen Venäjän sisäministeri kehotti Moskovan poliisia vahvistamaan voimiaan terrori-iskujen estämiseksi.

Gryzlovin mukaan poliisin on etsittävä entistä tehokkaammin iskuja suunnittelevia ja toteuttavia henkilöjä. Lisäksi vartiointia esimerkiksi yleisötapahtumissa ja sairaaloissa tulee lisätä.

Myös liikenteen valvontaa on ministerin mukaan tehostettava niin rautateillä, lentokentillä kuin moottoriteilläkin.

Tshetsheenit iskevät kiihtyvään tahtiin

Itsenäisyydestään taistelevat tshetsheenit ovat tehneet terrori-iskuja kiihtyvään tahtiin.

Moskovan teatterikaappauksessa jäi panttivangeiksi 700 ihmistä ja tilanteen loppuselvityksessä kuoli 170.

Viimeksi kuukausi sitten terroristi räjäytti itsensä venäläisen lentokenttähenkilöstön bussissa, tekijän lisäksi kuoli 17 venäläistä. Viime vuoden elokuussa ammuttiin alas kuljetuskopteri.

Yhä useammin iskujen tekijät ovat olleet naisia.

(MTV3-DPA-AFP-Reuters-STT)

(Kymmenen uutiset 05.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.