Moskovassa mielenosoitus Tshetshenian sotaa vastaan

Muutama sata ihmisoikeusjärjestöjen ja muiden kansalaisjärjestöjen aktivistia järjesti tänään Moskovan keskustassa mielenosoituksen Tshetshenian sotaa vastaan. Tärkein kaduilla marssineiden vaatimus oli rauhanneuvottelujen aloittaminen.

Mielenosoitus pidettiin Tshetshenian ensimmäisen sodan alkamisen vuosipäivänä ja Venäjän perustuslain päivänä. Vaikka mielenosoitukseen osallistui melko vähän väkeä, se oli ensimmäinen Tshetshenian sodan vastainen merkittävä mielenosoitus yli kolme vuotta kestäneen toisen sodan aikana.

Moskovassa ja muualla tehdyt terrori-iskut ovat kääntäneet yleisen mielipiteen terrorisminvastaiseksi toiminnaksi kutsutun sodan puolustajiksi. Ensimmäisen Tshetshenian sodan aikana yleinen mielipide oli sotaa vastaan. Tänä vuonna on kuitenkin näkynyt merkkejä siitä, että yleinen mielipide on muuttumassa. Sota, jonka piti päättyä muutamassa kuukaudessa, on kestänyt jo yli kolme vuotta. Tuhannet venäläiset sotilaat ja Tshetshenian siviilit ovat menettäneet henkensä.

Moskovan panttivankidraaman aikana monet panttivankien omaiset osoittivat mieltään ja vaativat rauhanneuvottelujen aloittamista. Vaikka mielenosoitus järjestettiinkin tuolloin terroristien vaatimuksesta, monet osallistujat sanoivat olevansa neuvottelujen kannalla joka tapauksessa. Venäjän johto on kuitenkin edelleen sitä mieltä, ettei neuvotteluja tshetsheenisissien edustajien kanssa käydä.

Presidentti Vladimir Putin on valinnut toisen tien. Hän pyrkii luomaan Tshetsheniaan moskovalaismielisen valtiojohdon, joka palauttaisi maahan järjestyksen yhdessä liittovaltion miliisivoimien kanssa. Gudermesissa eilen pidetty tshetsheenien kokous oli osa Putinin suunnitelmaa. Kokous pyysi presidenttiä järjestämään Tshetsheniassa kansanäänestyksen perustuslaista sekä presidentin ja parlamentin vaaleista. Tänään Perustuslain päivän vastaanotolla puhuessaan Putin kertoi allekirjoittaneensa asetuksen.

Kansanäänestys ja vaalit ovat herättäneet kuitenkin ristiriitaisen vastaanoton niin tshetsheenien kuin muidenkin Venäjän asukkaiden keskuudessa. -Pitää tehdä paljon ennen kansanäänestystä, jotta siitä ei tulisi farssia, sanoi tänään Gudermesin kokouksesta palannut duuman kansanedustaja Boris Nemtsov. Nemtsovin mielestä Venäjän armeijan pitää aloittaa välittömästi vetäytyminen ja lopettaa kylissä pahamaineiset puhdistukset.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat