Mainos

Moskovassa käytetty kaasu opiaattia?

Yhdysvaltain mukaan Moskovan teatteri-iskussa käytetty kaasu sisälsi opiaatteja, jotka lamaannuttavat aistit. Asiantuntijat varoittavat myös Yhdysvaltain kehittelevän omia, sopimuksia kiertäviä aseita.

BBC:n mukaan Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystö on tunnistanut Moskovan teatterivaltauksessa käytetyn kaasun koostumuksen.

Lähetystön mukaan kysessä oli aistit lamaannuttava opiaatti, joka on oopiumin johdannainen. Liian suurina annoksina opiaatti lamaannuttaa ihmisen hengityksen ja verenkierron ja saattaa näin aiheuttaa kuoleman.

Venäjän viranomaiset ovat toistuvasti kieltäytyneet kertomasta hyökkäyksessä käytetyn kaasun koostumusta. Kaasuun menehtyi 115 panttivankia.

Yhdysvallat suunnittelee uusia sopimuksia rikkovia aseita?

Tutkijat varoittavat, että Yhdysvallat kehittelee uusia kansainvälisiä sopimuksia rikkovia aseita.

Brittiläiset ja amerikkalaiset tutkijat väittävät, että Yhdysvallat on kehittelemässä uudenlaisia aseita, jotka rikkovat biologiset ja kemialliset aseet kieltäviä sopimuksia, kirjoittaa brittiläinen Guardian-lehti.

Lehden mukaan Yhdysvallat kehittelee Britannian avustuksella samantapaisia aseita kuin Venäjän erikoisjoukkojen teatterirynnäkössä käyttämä kaasu.

Tukijat tähdentävät, että Yhdysvallat valmistelee uusia aseita samaan aikaan, kun se vaatii sotilaallista iskua Irakiin sillä perusteella, että Irak rikkoo kansainvälisiä sopimuksia.

(MTV3)

Lue lisää BBC:n sivuilta
Kemialliset ja biologiset aseet kieltävä sopimus, jonka myös Venäjä on allekirjoittanut, on vuodelta 1997. Samaan aikaa perustettiin sopimuksen toimintaa ja valvontaa varten OPCW-järjestö.

Mikäli OPCW:n sihteeristö pyytää Venäjältä selvityksen Moskovassa käytetyn kaasun koostumuksesta, Venäjä on sopimuksen nojalla velvollinen sen tekemään, sanoo kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi.

(Huomenta Suomi 29.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.