Moskovassa juhlittu voitonpäivää

Kymmenet maailman johtajat ovat osallistuneet voitonpäivän 60-vuotisjuhlaparaatiin Moskovassa Punaisella torilla. Paraatiin osallistui nyt ensimmäistä kertaa toisessa maailmansodassa vihollisina taistelleiden maiden johtajia.

Venäjällä toisen maailmansodan päättymistä Euroopassa on juhlittu tänään voitonpäivän merkeissä. Moskovassa Punaisella torilla voitonpäivän juhlinta huipentui aamupäivällä juhlaparaatiin, johon osallistui suuri joukko ulkomaalaisia kutsuvieraita.

Ensimmäistä kertaa tilaisuuteen osallistui toisessa maailmansodassa vihollisina taistelleiden maiden johtajia kuten Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Japanin pääministeri Junichiro Koizumi.

Ulkomaisten arvovieraiden joukossa olivat myös muiden muassa Yhdysvaltain presidentti George W. Bush, Ranskan presidentti Jacques Chirac ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan. Suomea voitonpäivän juhlallisuuksissa edusti presidentti Tarja Halonen. Halonen kuvasi voitonpäivää monikansalliseksi "sovinnon päiväksi".

Turvatoimet juhlallisuuksissa olivat äärimmäisen kireät. Kymmenettuhannet sotilaat ja miliisit vartioivat Kremlin seutua ja Punaista toria. Kaupungin asukkailta pääsy oli täysin kielletty juhlapaikoille.

Putin kiitti liittolaisia avusta

Voitto Hitlerin Saksasta toisessa maailmansodassa oli oikeuden voitto, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin Punaisella torilla pitämässään juhlapuheessa.

Putin muistutti, että sodan raskaimmat taistelut käytiin Neuvostoliiton alueella ja että Neuvostoliitto myös maksoi raskaan hinnan voitosta, kun lähes 27 miljoonaa ihmistä menetti henkensä.

-Venäjä tulee aina muistamaan sen avun, jota liittolaiset antoivat Neuvostoliitolle sen taistellessa natsi-Saksaa vastaan, Putin totesi. Liittolaisista hän mainitsi erityisesti Yhdysvallat, Britannian, Ranskan ja saksalaiset sekä italialaiset vastarintajoukot.

- Kyse on jaetusta voitosta emmekä me tee eroa "meidän" ja "teidän" välillänne, vaan tulemme aina muistamaan liittolaisiamme, hän sanoi Punaiselle torille kerääntyneille kymmenille maailman johtajille.

Juhlinta herättää ristiriitoja

Toisen maailmansodan päättymisen juhliminen on herättänyt myös närää. Baltiassa on todettu, ettei toisen maailmansodan päättyminen merkinnyt heille rauhaa, vaan neuvostomiehityksen alkua. Baltian presidenteistä paikalle Moskovan juhallisuuksiin saapuikin vain Latvian Vaira Vike-Freiberga.

Juhlinta herättää ristiriitaisia tunteita myös Venäjällä. Monen mielestä juhlat ovat lähinnä Venäjän mahtipontisuuden näytös. Puna-armeijan veteraanit kuitenkin muistuttavat, että Neuvostoliitto menetti sodassa miljoonia miehiä.

80-vuotias Vladimir Kozarjov muistelee aikaa 60 vuotta sitten. Nuoret puna-armeijan sotilaat olivat täynnä intoa ja uskoa omaan isänmaahan.

Sittemmin usko on rapissut, mutta Stalinilta saatu kunniakirja on yhä tallessa. Kozarjov oli mukana Berliinin valloituksessa keväällä 1945.

- Olimme niin iloisia, että olimme vielä hengissä, että selvisimme sodan loppuun saakka, Kozarjov sanoo.

Nyt ilo voitosta on kadonnut.

- On yksi asia, jota suren. Me taistelimme Neuvostoliiton puolesta ja nyt se on mennyttä, se on häpeällistä.

Moskovalaisten juhlintaa ei haittaa edes se, että heitä on kehotettu pysymään kotona poissa arvovieraiden jaloista. Venäläisille voitonpäivä on pyhä juhla, jota vietetään perheen parissa.

Kaikkia neuvostotyylinen päätös ei kuitenkaan miellytä. Monen mielestä Venäjä voisi tunnustaa tosiasiat ja siirtyä menneisyydestä tulevaisuuteen.

Kymmeniä pidätettiin

Venäjän turvallisuusjoukot estivät vasemmistolaisten aktivistien ja nuorten kommunistien mielenosoitusaikeet Moskovassa ennen voitonpäivän juhlintaa, kertoi Eho Moskvy -radio.

Radion mukaan poliisi pidätti 80 ihmistä. Viitisenkymmentä kansallisen bolshevikkipuolueen (NBP) jäsentä pidätettiin puolueen päämajassa ja maanalaisessa aamulla, kertoi puolueen edustaja Aleksandre Averin. Hänen mukaansa pidätyksen tehneet vaikuttivat erikoisjoukkojen jäseniltä. Pidätyksiin ei kerrottu syytä.

Kolmisenkymmentä Rodina-puolueen jäsentä pidätettiin puolestaan, kun he valmistautuivat osoittamaan mieltä Latvian lähetystön edustalla, kertoi yksi mielenosoittajista.

(MTV3)

Latvia on Baltian maista ainoa, joka lähettää presidenttinsä Moskovan juhliin. Latvian suhde Venäjään on kuitenkin ristiriitainen ja traumaattinen.

(Huomenta Suomi 09.05.2005)

Lue myös:

    Uusimmat