Mainos

Moskovan tv-tornin palo sammutettu

Moskovan tv-tornissa riehunut tulipalo on saatu sammutettua. Palossa kuoli neljä ihmistä. Presidentti Vladimir Putinin mielestä televisiotornin palo osoittaa hyvin, missä tilassa maa on. Hän sanoo uskovansa, että Venäjä pääsee eroon vastaavista katastrofeista vain taloudellisen nousun kautta.

Moskovan tv-tornin palo 27.8.2000

Palomiehet löysivät ruumiit televisiotornin hissistä. Euroopan korkeimmasta rakennuksesta ehti tuhoutua palossa ylin kolmannes ja jopa yli puolet tornia tukevista vaijereista on vahingoittunut. Teknikoiden mukaan yhteensä 150 kaapelista, jotka pitävät tornia kasassa, 50 oli tuhoutunut. Palo sai ilmeisesti alkunsa oikosulusta muuntajassa yli 400 metrin korkeudella. Palo katkaisi hetkeksi kaikki televisiolähetykset Venäjällä.

Vastaavat turmat mahdollisia jatkossakin

Pekka Haavisto

Laiminlyönnit rakennusten ja infrastruktuurin huollossa antavat ennustaa lisää erilaisia onnettomuuksia Venäjällä. Huonoimmassa kunnossa ovat asuintalot, jotka rakennettiin sodanjälkeiseen asuntopulaan. Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-asiantuntijan Pekka Haaviston mukaan välinpitämättömyys ympäristöjätteiden varastoinnissa on todellinen uhka myös suomalaisten kannalta. Rahapulassaan Venäjä ei huolla riskialttiitakaan laitoksia, ympäristöhallinto lopetettiin keväällä ja varoitusjärjestelmät murenevat. -Kun järjestelmät alkavat luhistua niin siitä muodostuu uudentyyppisiä uhkia, joista Suomessa, EU:ssa ja Natossa on keskusteltu liian vähän, sanoo Haavisto.

Rakennusyhtiöt tietoisia ongelmista

Martti Rautee

Rakennusyhtiö Skanska on urakoinut vuosikymmeniä Venäjällä, viime vuonna miljardin liikevaihdolla. Toimitusjohtaja Martti Rautee ei halua liioitella tai yleistää riskejä, mutta sanoo, että tulipalot ja vuodot energiaverkoissa ovat rakennusten suurimpia uhkia. -Rahanpuute on johtanut siihen, että huoltoa on laiminlyöty ja talojen kunto on osittain mennyt hyvinkin alas, kertoo Rautee. Hänen mukaansa lukuisat talot ovat saaneet purkutuomion, koska niistä on mm. pudonnut parvekkeita eikä asumista voida enää jatkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.