Mainos

Moskovan televisiotorni korjauskunnossa

Moskovan Ostankinon tv-torni ei ole sortumisvaarassa tuhoisasta tulipalosta huolimatta. Venäjän viranomaiset vakuuttivat, että lähetyksiä tornista pystytään jatkamaan jo huomenna. Hätätilanneministeri Sergei Shoigun mukaan torni korjataan.

Tshetsheenisissit väittivät tänään olevansa vastuussa televisiotornin tulipalosta. Asiasta kertoivat sissien verkkosivut Internetissä. Sivujen mukaan televisiotornin palon takana olisi sissikomentaja Shamil Basajev. Sissit sanovat lahjoneensa 25000 dollarilla eli yli 160 000 markalla erään Ostankinon televisiotornin työntekijöistä sytyttämään palon. Verkkosivut väittävät niinikään tshetsheenisissien olleen taannoisen ydinsukellusvene Kurskin uppoamisen takana. Turmassa kuoli 118 venäläistä sotilasta. Venäläiset tutkijat eivät ole toistaiseksi löytäneet kummastakaan turmasta mitään terroritekoon viittaavaa. Venäjän sisäministeri Vladimir Rushailo kiisti terrorismiväitteen. Hänen mukaansa Ostankinon palossa oli kyse oikosulusta.

Moskova vailla tv-yhteyksiä


Ostankinon tv-torniin asennetaan väliaikainen lähetin, joka saadaan toimintavalmiiksi huomisiltaan mennessä. Venäjän lehdistö- ja tiedotusministeri Mihail Lesin sanoi tänään, että torni on tulipalosta huolimatta vakaa. Myöskään tornin kaapelit eivät viranomaisten mukaan ole niin pahoin vahingoittuneet kuin aiemmin epäiltiin. Vain kaksi pientä yksityistä televisiokanavaa on tulipalon jälkeen pystynyt jatkamaan lähetyksiään. Kaksi valtion kokonaan tai osittain omistamaa kanavaa näyttää lisäksi ohjelmaa Internet-sivuillaan. Venäjän johto asetti tavoitteeksi yhteyksien uudelleenrakentamisen viikon kuluessa. Presidentti Vladimir Putin korosti tätä tavoitetta Kremlissä pitämässään ministerikokouksessa.

Kuolonuhreja on löydetty kolme, joskin neljännen uhrin olemassaoloa uumoiltiin. Tornin hissikuilusta löytyivät 24-vuotiaan hissityöntekijän, putkimiehen sekä palopäällikön ruumiit. Nämä olivat olleet hississä, joka putosi 200 metrin korkeudesta maahan ja murskautui sen jälkeen hissin pudonneiden vastapainojen alle.

540 metriä korkea tv-torni oli maailman korkein rakennus valmistuessaan 1967. Tornin paloa on pidetty uutena osoituksena asioiden surkeasta tilasta Venäjällä. Venäläiset ovat innokkaita tv:n katselijoita, keskimääräinen venäläinen katselee televisiota yli 20 tuntia viikossa. Moskovski Komsomolets -lehti varoitti tänään, että väkivaltarikosten määrä kasvaa kohisten, jos tv-lähetyksiä ei pystytä aloittamaan pian uudelleen. -Ihmiset pitkästyvät. Niinpä he sitten ryöstävät ohikulkijan, puukottavat naapuriaan tai rikkovat lähikaupan ikkunat.

Ostankinon tulipalo, pian ydinsukellusvene Kurskin uppoamisen jälkeen, on tuonut julkisuuteen myös mustan huumorin sävyttämiä kommentteja Venäjän tilasta. -Valtion komitea on todennut, että Ostankinon tornin tulipalo on saattanut aiheutua törmäyksestä vieraaseen, todennäköisesti amerikkalaiseen tai brittiläiseen tv-torniin, lauottiin suositulla venäläisellä Internet-sivulla. Kurskin uppoamisen jälkeen Venäjän viranomaiset arvelivat turman syyksi törmäystä amerikkalaiseen tai brittiläiseen sukellusveneeseen, vaikka Yhdysvallat ja Britannia kiistivät jyrkästi tällaiset tiedot.
(STT-Reuters-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.