Moskovan teatterivaltauksen uhrit vaativat oikeutta

Kaikkiaan 130 panttivankia ja 41 tshetsheeniä kuoli vuonna 2002, kun Venäjän erikoisjoukot tekivät rynnäkön tshetsheenien kaappaamaan teatteriin.

Moskovan vuoden 2002 teatterivaltauksen uhrit vaativat viranomaisten vastuun selvittämistä 130 ihmisen hengen vaatineesta tragediasta. Tänään on kulunut tasan neljä vuotta siitä, kun tshetsheenien iskuryhmä valtasi Dubrovka-teatterin Moskovassa.

Kaikkiaan 130 panttivankia ja 41 tshetsheeniä kuoli, kun erikoisjoukot tekivät rynnäkön tshetsheenien kaappaamaan teatteriin. Surmansa saaneista lähes kaikki kuolivat erikoisjoukkojen käyttämään tainnutuskaasuun.

- On monia kysymyksiä, joihin emme ole saaneet vastausta neljän vuoden kuluessa, toteaa Tatjana Karpova, joka johtaa uhri- ja omaisjärjestöä. - Meille ei ole vieläkään kerrottu, millaista kaasua hyökkäyksessä käytettiin.

Tshetsheeniryhmä valtasi teatterin, jossa noin 900 ihmistä oli seuraamassa suosittua musikaalia. Kaappaajat vaativat venäläisjoukkojen poistumista Tshetsheniasta. Kun neuvottelut eivät johtaneet tulokseen, erikoisjoukot tekivät hyökkäyksen, jota valmisteltiin päästämällä tainnutuskaasua ilmanvaihtojärjestelmään.

- Olemme saaneet oikeudenkäyntipöytäkirjoista selville, että 68:aa uhreista ei hoidettu mitenkään, Karpova kertoo.

Eloonjääneet kärsivät Karpovan mukaan mm. keuhkosairauksista, mutta lääkärit eivät pysty hoitamaan heitä, koska eivät ole saaneet tietää tainnutuskaasun koostumusta. Karpovan oma poika kuoli tainnutuskaasun uhrina.

Kyselyn mukaan vain viisi prosenttia venäläisistä uskoo, että hallitus on kertonut rehellisesti Dubrovkan tapahtumista.

Syyttäjänvirasto ilmoitti puolestaan, että tutkimuksen valmistumista on lykätty marraskuun 19. päivään. Silloin saatetaan uutistoimisto Itar-Tassin mukaan myöntää uusi lykkäys.

Tuomioistuimet ovat myöntäneet korvauksia aineellisista menetyksistä 62 kannetapauksessa, mutta kaikki vaatimukset kivusta ja särystä on hylätty, kertoo Gazeta-lehti.

Uhri- ja omaisjärjestö on Karpovan mukaan vedonnut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka on hänen mukaansa nyt "ainoa toivomme".

(MTV3-STT-AFP-AP)

Lue myös:

    Uusimmat