Mainos

Moskovan takavarikkoa edelsi vuosien tulliyhteistyö

Venäjän poliisi on takavarikoinut Moskovassa noin 300 tonnia matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa, jotka on salakuljetettu maahan Suomesta ja Saksasta Sheremetovon lentokentän kautta.

Moskovassa tehdyllä elektroniikkatakavarikolla on liittymäkohtia Suomen ja Venäjän tullien pitkään jatkuneeseen yhteistyöhön. Johtaja Juha Niskanen Tullihallituksesta kertoo, että Suomen ja Venäjän tullit ovat taistelleet pari kolme vuotta elektroniikan salakuljetusta vastaan.

Tulleilla on ollut Niskasen mukaan useita yhteisiä operaatioita. Yhdessä näistä viranomaiset paljastivat organisoidun matkapuhelimien salakuljetuksen Venäjälle.

Venäjällä asiaa tutkimaan perustettiin Niskasen tietojen mukaan sikäläisen tullin ja sisäministeriön yhteinen tutkintaryhmä. Viime aikoina ryhmä keskittyi etsimään keskusvarastoa, missä tavaraa säilytettiin Venäjällä. Varasto siis löytyi Sheremetjevon lentokentältä Moskovasta.

Venäjän viranomaiset takavarikoivat Moskovassa noin 300 tonnia matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa. Tavaran todellinen arvo olisi reilut uutistoimistotietojen mukaan kahdeksan miljoonaa euroa.

Johtaja Niskanen ihmettelee summan vähäisyyttä. Vientihintojen perusteella arvo voisi olla vähintäänkin kymmenkertainen.

Suomalaisia ei tiettävästi mukana

Suomen tullin aiemmin julkaisemissa selvityksissä on paljastunut, että Venäjälle on salakuljetettu Suomesta sekä suomalaista tavaraa että isojen valmistajien tavaraa muista maista. Salakuljetettavien tuotteiden joukossa on ollut paitsi puhelimia myös muuta kodin elektroniikkaa kuten kannettavia tietokoneita. Niskasen mukaan salakuljetuksen hoitavat venäläiset organisaatiot.

- Ne ovat sijoittaneet omat miehensä huolinta- ja kuljetustehtäviin. Omat miehet ostavat tavaran, hoitavat niiden kuljettamisen Suomeen, varastoinnin Suomessa ja kuljetuksen Venäjälle. Suomalaisia ei tiedetä olleen mukana näissä organisaatioissa.

Suomen tullin selvitysten perusteella salakuljetusrinkien jäsenet käyvät ostamassa tuotteet suoraan valmistajilta, maksavat yleensä käteisellä ja noutavat ne suoraan tehtaiden varastoista. Tavara varastoidaan Suomessa ja kuljetetaan täältä Venäjälle. Osa kuljetuksista on ns. transitokuljetuksia Suomen kautta, osa Venäjälle menevistä lasteista tehdään Suomessa tilausten perusteella. Etenkin Kotkan ja Kouvolan seudulle samoin kuin lentoterminaaleihin kertyy Venäjälle menossa olevaa elektroniikkaa.

Suomessa tavarasta tehdään oikeat tulli-ilmoitukset, mutta Venäjän tullia varten tehdään muunlaiset asiakirjat. Venäjää varten tehtyjen asiakirjojen mukaan kuorma saattaa sisältää aivan muuta tavaraa kuin siinä oikeasti on. Laitteita myös kulkee kokonaan tullin ohi.

Kolmas tapa on ilmoittaa tuotteille Venäjän tullausta varten liian alhainen arvo. Nyt Venäjältä löytyneestä elektroniikasta valtaosa on Niskasen tietojen mukaan viety kokonaan Venäjän tullin ohi.

(MTV3-STT-AFP)

(Kymmenen uutiset 17.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.