Mainos

Moskovan Pyhän Vasilin katedraali vajoamisvaarassa

Moskovan Punaisen torin tunnetun kirkon, Pyhän Vasilin katedraalin, perustukset uhkaavat vajota.

1500-luvulla rakennetun katedraalin restaurointien yhteydessä on paljastunut, että rakennuksen seinissä on paikoin syviäkin halkeamia ja kirkon perustukset kaipaavat vahvistamista. Myös maa vajoaa katedraalin alta.

Katedraalissa onkin nyt meneillään laajat korjaustyöt. Sen kupolit korjataan ja maapohjaa vahvistetaan, kertoo museonjohtaja Ljubov Uspenskaja.

- Itse perustus sinänsä on riittävän hyvässä kunnossa, mutta ongelma on siinä, että kirkko on rakennettu mäen päälle. Pyrimmekin nyt vahvistamaan maapohjaa erityisesti mäen alla, hän kuvailee.

Vahinkoa kirkon rakenteille ovat aiheuttaneet mm. neuvostoajan sotilasparaatit, jolloin raskaat tankit vyöryivät torin yli. Torin alle on myös tehty käytäviä, jotka ovat kuitenkin valtiosalaisuuksia. Nykyisin kuuluisaa kirkkoa koettelevat lisäksi torilla pidetyt ilotulitukset ja rock-konsertit. Museon johto kuitenkin toppuuttelee halkemista syntynyttä kohua.

- Halkeamat ovat luonnollinen ja normaali ilmiö. Ne eivät ole tulleet eilen tai tänään. Asiantuntijoiden mukaan niitä on voinut olla jo sata vuotta sitten, Uspenskaja toteaa.

Katedraalin viereen suunnitellaan maanalaista pysäköintihallia. Kirkon kannalta rakennustyömaa voisi olla katastrofi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.08.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.