Mainos

Moskovan metroräjähdyksen tutkimukset jatkuivat

Moskovan eilisen tuhoisan metroräjähdyksen tekijöitä etsitään yhä. Tapahtumien kulusta ei ole toistaiseksi varmuutta, asialla saattoi olla itsemurhaiskijä tai sitten kyse oli metrovaunuun jätetystä pommista, tutkijat arvioivat.

Venäjän viranomaiset jatkoivat tänään tutkimuksia jäljittääkseen Moskovan metroräjähdyksen mahdollisia tekijöitä. Sisäministeriön mukaan kaksi kuulusteluja varten pidätettyä miestä pääsi vapaaksi ilmeisen syyttöminä. Toinen heistä muistutti silminnäkijäkuvauksiin perustuvaa piirrosta iskuun mahdollisesti osallisesta miehestä, ministeriön tiedottaja kertoi uutistoimisto Interfaxille.

Moskovan keskustan ruuhkametrossa sattuneessa räjähdyksessä sai surmansa ainakin 39 ihmistä, ja viranomaisten mukaan räjähdyksen hajottaman metrovaunun raunioissa saattaa olla vielä tunnistamattomien uhrien jäänteitä. Yli sata loukkaantunutta oli yhä sairaalahoidossa lauantaina. 21 uhrin tila oli erittäin vakava ja 13 muun melko vakava, viranomaiset kertoivat.

Useissa Venäjän viestimissä arvosteltiin tänään maan turvallisuuspalvelua FSB:tä kyvyttömyydestä estää iskua, jota oli pelätty.

- Suuri osa syystä lankeaa FSB.lle. FSB:ltä meni ohi terroristeja koskeva tieto, duuman turvallisuuskomitean puheenjohtaja Gennadi Gudkov sanoi gazeta.ru-verkkojulkaisulle.

- FSB tiesi metron haavoittuvuudesta", kirjoitti Izvestija-lehti.

Moskovan metro avattiin varhain tänä aamuna kokonaisuudessaan liikenteelle. Turvatoimia 170 metroasemalla oli kiristetty. Junat kulkivat aikataulussa, ja myös Avtozavodskin ja Paveletskin vilkkaasti liikennöidyt asemat - joiden välisellä osuudella räjähdys tapahtui - saatiin auki kokonaan.

Järkyttyneet ihmiset veivät kukkia ja kynttilöitä uhrien muistoksi metroasemille, ja sadat jonottivat luovuttaakseen verta. Myötätunnon ilmaukset maailmalta jatkuivat, kun paavi Johannes Paavali esitti surunvalittelunsa tapauksen johdosta. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan myös ryhmä New Yorkin poliisin terrorismiasiantuntijoita on matkalla Moskovaan paikallisten viranomaisten avuksi.

Useita versioita

Tapahtumien kulusta on useita mahdollisia versioita. Asialla saattoi olla itsemurhaiskijä tai sitten kyse oli metrovaunuun jätetystä pommista, venäläiset rikostutkijat arvioivat uutistoimisto DPA:n mukaan. Vahingossa tapahtunutta räjähdystäkään ei ole suljettu varmuudella pois. Räjähdeasiantuntijoiden arvioiden mukaan pommi oli sisältänyt kahdesta viiteen kiloa TNT:tä.

-Tapahtumapaikan todisteet viittaavat tahalliseen itsemurhaiskuun, Moskovan varasyyttäjä Vladimir Judin arvioi uutistoimisto Interfaxille. Sitä, että isku olisi kytköksissä Tshetsheniaan, hän piti "todennäköisimpänä" vaihtoehtona.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo pitävänsä varmana, että asialla olivat tshetsheeniterroristit. Sisäministeriö määräsi pian turman jälkeen vartiointia lisättäväksi Moskovan lisäksi niissä kuudessa venäläiskaupungissa, joissa on metroverkosto. Valppaustasoa nostettiin myös lentokentillä, junissa, kouluissa, yliopistoissa ja sairaaloissa.

(MTV3-STT-Itar-Tass-Reuters-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 07.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.