Mainos

Moskovan Kosovo-neuvottelut jatkuvat huomenna

Kosovon kriisin ratkaisua on etsitty Moskovassa illan aikana.

Presidentti Martti Ahtisaari, Venäjän Balkanin erikoislähettiläs Viktor Tshernomyrdin ja Yhdysvaltain varaulkoministeri Strobe Talbott ovat neuvotelleet suljettujen ovien takana Moskovan lähellä sijaitsevalla virkadatshalla.

Neuvotteluista ei tihkunut mitään tietoja paikalla olleille toimittajille. Sergejev sanoi ainoastaan, että kolmikko "tarkastelee ja analysoi lukuisia esityksiä, joita kaikki neuvottelujen osanottajat tekevät".

Kolmikko kokoontui reilun viikon sisällä kolmatta kertaa yhteen selvittämään mahdollisuuksia Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Talbott korosti ennen kolmikantaneuvottelujen alkua, että läntinen puolustusliitto Nato haluaa Jugoslavian joukot pois Kosovosta, ja tilalle kansainvälisen rauhanturvajoukon, jonka "ytimen" muodostaisivat Nato-joukot.

Tshernomyrdin puolestaan asetti tämän päiväisen neuvonpidon tavoitteeksi Naton Jugoslavian-pommitusten keskeyttämisen "ainakin väliaikaisesti". Länsiliiton ilmavoimat ovat pommittaneet Jugoslaviaa reilun kahden kuukauden ajan.
Troikan keskusteluissa käsiteltäneen myös Kosovon pakolaisten tilannetta. Talbott tähdensi tänään, että serbijoukkojen vetäminen pois Kosovosta on välttämätöntä miljoonan albaanipakolaisen kotiinpaluun turvaamiseksi.

Ennen tämän päiväisen keskustelukierroksen alkua avoinna oli myös kysymys siitä, koska neuvonpito Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa voisi alkaa. Myös kysymys Ahtisaaren mahdollisesta Belgradin-matkasta oli auki.
Talbott painotti tänään, että kriisin ratkaisun avaimet ovat Milosevicin käsissä.
-Odotamme edelleen oikeita vastauksia Belgradista esittämiimme hyvin selkeisiin kysymyksiin.

Ahtisaari tapasi ennen kolmikantaneuvotteluja kahdenkesken Talbottin Suomen suurlähetystössä, minkä jälkeen hänet kiidätettiin Valkoiseen taloon tapaamaan Venäjän tuoretta pääministeriä Sergei Stepashinia. Valkoisen talon keskusteluissa olivat Kosovo-tilanteen lisäksi esillä mm. Venäjän ja Euroopan unionin suhteet.

Suomen ulkoministeriön edustajan mukaan Stepashin tuki Suomen EU:ssa ajamaa pohjoinen ulottuvuus -hanketta. Venäjällä on korkeat odotukset Suomen EU-puheenjohtajuuden suhteen, edustaja totesi. Varsinaiset Kosovon kolmikantaneuvottelut käynnistyivät illansuussa aiottua myöhemmin sen jälkeen kun Tshernomyrdin ja Talbott olivat keskustelleet keskenään pari tuntia. Kolmikko kokoontui jälleen Kuntshevossa sijaitsevalle virkadatshalle.
(STT-Reuter-Itar-Tass)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.