Mainos

Moskovalaislehti: Venäjä valmistelee vallan vaihtoa Afganistanissa

Venäjä auttaa Afganistanin oppositiota ottamaan vallan haltuunsa talebaneilta, kun amerikkalaisten vastaisku on tehnyt Afganistanin armeijan taistelukyvyttömäksi. Näin kirjoittaa Moskovassa ilmestyvä sanomalehti Nezavisimaja Gazeta.

Nezavisimaja Gazetan mukaan Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerin Vladimir Rushailon ja armeijan pääesikunnan päällikön Anatoli Kvashninin salaiset keskustelut Keski-Aasian pääkaupungeissa tähtäävät tähän päämäärään.

Lehti kertoo, että Kvashnin olisi tavannut Tadzhikistanin pääkaupungissa Dushanbessa Afganistanin pohjoisen liittoutuman uuden johtajan Muhammad Fahimhanin. Lehti tietää myös, että tadzhikistanilaiselta Parharan sotilaslentokentältä olisi lähtenyt tavallista enemmän kuljetuskoneita Afganistanin pohjoiselle alueelle.

Kun Yhdysvallat on murskannut valtaa pitävien talebanien armeijan, pohjoisen liittoutuman joukot hyökkäävät ja ottavat haltuunsa suurimman osan Afganistania, Nezavisimaja Gazeta kirjoittaa tämänpäiväisessä numerossaan. Sen jälkeen maahan luodaan liittohallitus, joka olisi sekä venäläis- että amerikkalaismielinen, lehti jatkaa.

Taustalla öljy ja kaasu

Nezavisimaja Gazetan mukaan suunnitellun operaation taustalla ovat myös taloudelliset syyt. Taloudellisia interessejä on alueella niin Venäjällä, Yhdysvalloilla kuin Keski-Aasian maillakin.

Taustalla on myös öljyä ja kaasua. Uzbekistan ja Turkmenistan ovat jo pitemmän aikaa etsineet mahdollisuuksia kuljettaa öljyään ja kaasuaan myytäväksi Venäjästä riippumatta.

Suunnitelmissa on ollut kaasu- ja öljyputken rakentaminen Afganistanin kautta Pakistaniin. Talebanien valvomille alueille putkia ei kuitenkaan uskalleta rakentaa. Jos valta vaihtuisi, vaihtoehto voisi olla turvallinen.

Venäjä on kuitenkin tullut kuvioihin mukaan. Valtion öljy-yhtiö Lukoil on ostanut merkittävän osan Uzbekistanin öljy- ja kaasuyhtiöstä ja siksi myös se on kiinnostunut öljyn myynnistä kolmansiin maihin, mm. Yhdysvaltoihin.
Näin kietoutuvat Venäjän, Yhdysvaltain ja Keski-Aasian maiden edut yhteen ja esteenä on vain Afganistanin nykyhallitus, lehti arvelee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.