Moskovalainen klinikka mainosti ympärileikkauksia 5–12-vuotiaille tytöille – järjestö selitti palvelulla olevan kysyntää

Miksi sukuelinten silpominen ei lopu? 6:45

Moskovalainen klinikka on joutunut myrskyn silmään mainostettuaan ympärileikkauksia 5–12-vuotiaille tytöille. Ympärileikkausta vastustavat järjestöt vaativat syytteen nostamista klinikkaa vastaan.

Video: Miksi sukuelinten silpominen ei lopu? Katso Huomenta Suomen keskustelu aiheesta!

Best Clinic -niminen moskovalainen yksityislääkärien ketju oli lehtitiedon mukaan mainostanut ympärileikkauksia alaikäisille nettisivustollaan. Asiasta kertoi muun muassa nettijulkaisu Meduza, joka julkaisi kuvakaappauksia mainoksista, jotka Best Clinic on sittemmin poistanut sivustoltaan.

– Tämä palvelu on Best Clinicin palvelulistalla. Palvelulle on kysyntää, koska lääkärit tekevät lähetteitä kyseisestä palvelusta, Best Clinic kertoi lausunnossaan tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Clitoridectomy-leikkaus tehdään vain lääketieteellisillä perusteilla, yritys kertoi.

Ei rikos Venäjällä

Naisten ja tyttöjen ympärileikkaukset eivät ole rikoksia Venäjällä. Näitä  ympärileikkauksia tehdään edelleen noin 30 maassa uskontoon tai perinteeseen vedoten.

Naisten ympärileikkausta ei ole pidetty Venäjällä aiemmin ongelmana. Vasta kun aktivistijärjestö RJI kertoi vuonna 2016, että naisten ympärileikkauksia tehdään paljon Etelä-Venäjän Dagestanin vuoristokylissä, asia nousi esille.

Järjestön mukaan kymmenet tuhannet musliminaiset Pohjois-Kaukasuksella ovat joutuneet ympärileikkauksen uhreiksi. Asiasta ei ole kuitenkaan virallista selvitystä.

Selvitystä vaaditaan

RJI-järjestö kertoi tänään, että se aikoo pyytää yleistä syyttäjää selvittämään Best Clinicin toiminnan.

– Tämä on käytäntö, josta on tehty liiketoiminta ja jota mainostetaan alaikäisille tytöille sopivana leikkauksena, RJI:n lakimies Grigor Avetisyan kertoi lausunnossa.

Reuters ei tavoittanut yleistä syyttäjää. Terveysministeriö kieltäytyi kommentoimasta asiaa ja perusteli tätä sillä, että naisten ympärileikkaus ei ole lääkätieteellinen toimenpide ja ei siksi kuulu ministeriön toimialaan.

Artikkeli perustuu Thomson Reuters Foundationin artikkeliin. Thomson Reuters Foundation on keskittynyt artikkeleissaan muun muassa humanitaarisiin kysymyksiin. Artikkelin välitti uutistoimisto Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat