Moskovaan muuttanut suomalaisnainen: Näin maan vaihtaminen muutti tyylini

Asuinpaikan vaihtaminen saattaa vaikuttaa myös tyyliin. Näin kertoo 59 prosenttia muotikyselyyn vastanneista lukijoista sekä AVAn haastattelema Moskovaan muuttanut suomalaisnainen.

Moskovaan noin vuosi sitten muuttanut Johanna, 28, kertoo pukeutumisensa ja tyylinsä muuttuneen maanvaihdoksen myötä. Johanna on alkanut suosia arvokkaampia vaatteita, ja moskovalaisten naisten naisellinen tyyli on kiemurellut myös hänen vaatekaappiinsa.

– Pukeutumiseni on Moskovaan muutettuani hienostunut ja siistiytynyt, vaikka olen aina arvostanut siistiä pukeutumista. Olen alkanut käyttää enemmän jakkuja ja korkokenkiä sekä hankkinut laadukkaampia laukkuja ja koruja. Jotenkin sitä haluaa panostaa laatuun, jotta vaatteet näyttäisivät yhtä hyviltä kuin moskovalaisilla noin keskimäärin, Johanna kertoo.

– En silti ole unohtanut suomalaista tyyliäni, eli välillä laitan tennarit jalkaan. En kuitenkaan voisi kuvitella liikkuvani Moskovan keskustassa siisteissä verkkarihousuissa, mitä saatoin ihan hyvin tehdä Helsingissä. Kauppaankin tekee mieli laittaa parhaimmat päälle, hän kuvaa.

Johanna kertoo, että moskovalaisten arkityyli vastaa ehkä sitä, miten suomalaiset pukeutuisivat juhliin. Naiset käyttävät paljon pitkiä takkeja ja turkkeja sekä korkokenkiä, lyhyitä tyylikkäitä hameita ja sukkahousuja. Kalliisiin vaatteisiin ja ulkonäköön satsataan, oli rahaa tai ei. Naiset pitävät erityisen hyvää huolta myös hiuksistaan ja kynsistään.

– Vaikka hameiden helmat ovat lyhyitä, niin tyyli on silti hienostunut ja tyylikäs. Miehillä näkee paljon pikkutakkeja ja hienoja kenkiä, Johanna kuvaa.

Tyylikäs kaupunki luo paineita pukeutua siististi

Oletko miettinyt, miksi pukeutumisesi on Moskovassa muuttunut?

– Tiedostan asian ilman miettimistäkin. Ympäristö luo painetta olla edustavimmillaan. Kaikki muut ovat tyylikkäitä, joten tulisi häpeällinen olo, jos kaupungille lähtisi kulkemaan "rönttövaatteissa". Lisäksi naisena Venäjällä tuntuu välillä siltä, että arvosi määräytyy ulkonäön mukaan. Toisaalta ulkonäköönsä panostava nainen saa Moskovassa taatusti huomiota, Johanna pohtii.

Johanna uskoo, että Moskova on jättänyt jäljen hänen pukeutumiseensa myös siinä tapauksessa, että hän palaisi takaisin Suomeen. Hän on huomannut arvostavansa venäläisten ulkonäköön panostamista, vaikka toki joskus naisten yllä näkee myös ylilyöntejä.

– Minua nämä tyylini lisäykset ovat vain piristäneet, ja olen huomannut todella nauttivani korkokenkien ja jakkujen käyttämisestä. Ainoa ongelma on, että Suomessa shoppailumahdollisuudet eivät yllä Moskovan tasolle. Luulen kuitenkin, että Suomessa verkkarit eksyisivät kauppareissulla jalkaan vanhasta tottumuksesta, Johanna nauraa.

Pukeutumiseni muuttui ulkomailla kokeilevammaksi

AVAn haastatteleman Johannan lisäksi tiedustelimme myös lukijoidemme kokemuksia asuinpaikan vaikuttamisesta pukeutumistyyliin. Suurin osa AVAn muotiosion kyselyn vastaajista eli noin 59 prosenttia (196 vastaajaa) on huomannut muuttamisen vaikuttavan pukeutumiseen. 28 prosenttia vastaajista totesi, ettei muuttaminen vaikuta heidän tapaansa pukeutua. 12,6 prosenttia vastaajista ei osannut vastata kysymykseen juuta tai jaata. Kyselyssä annettiin yhteensä 333 ääntä.

Noin 59 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista oli huomannut asuinpaikan vaikuttavan pukeutumiseen. Keskustelua herättivät niin ulkomaille muutto kuin pikkukaupunkien ja suurempien kaupunkien erot.

"Kyllähän se sillä tavalla vaikuttaa, että maaseudulla käytännöllisyys ja mukavuus ovat ehdottomat kriteerit vaatteita valitessa. Kaupungissa sitten pitää miettiä enemmän sitä, miltä ne vaatteet näyttävät."

"Ei se nyt kovin merkittävästi vaikuta tyyliini, mutta paljon muuttaneena olen huomannut, että lähes aina kun asuinpaikka vaihtuu, niin vaatekaappini ja meikkipussini sisältö menee uusiksi ja hiustyylini muuttuu."

"Kyllä se vaikuttaa ainakin itseeni, mutta olisiko tämäkin henkilökohtalaista? Muutin kaksi vuotta sitten Suomen pikkukylästä Kölniin Saksaan ja voisin sanoa, että pukeutumisestani on tullut rohkeampaa. Sitä uskaltaa laittaa päälle rohkeampia asuvalintoja. En tarkoita paljastavaa, mutta yllättävämpää. Kotiin Suomeen tullessa tulee oltua "tavanomaisempi"."

"Liikun kahden paikkakunnan väliä: suuren opiskelukaupungin ja todella pienen ja pohjoisen turismin elättämän kylän väliä. Opiskelukaupunkiin tulee selkeästi pakattua mukaan tyylikkäitä kaupunkivaatteita, kun taas pohjoisessa vallitsee täysin erilainen, käytännöllisyyteen perustuva pukeutumistyyli. En todellakaan voi sanoa sitä tyylittömäksi, sillä vaikka vaatteet ovat käytännöllisiä, ne ovat kuin suoraan kuvastosta – sporttiaukeamalta. Laatuun ja käytännöllisyyteen on myös helpompi panostaa. Kaupunkivaatteet ovat taas yleensä melko halpoja, ja niin sanottua kertakäyttötavaraa."

"Kyllä vaikuttaa. Kyllä täällä junttilassa, ja ei-niin-junttilassakin tulee pukeuduttua muodikkaasti, mutta esimerkiksi lähikauppaan meno korkokengät jalassa aiheuttaa mielestäni hieman liikaa katseita. Muodikkaiden erikoisuuksien päälle ei täällä ymmärretä myöskään, vaikkei kyseessä mikään pikkukaupunki olekaan. Kesällä lyhyet crop-topit ja nyt pörröiset neuleet aiheuttavat ihmetystä. PK-seudulla tiedän näyttäväni hyvältä erikoisine villitykseni, toisin kuin täällä."

"Jos asuu junttilassa, jossa jokainen lähtee kauppaan samalla asulla kuin nukkuu, niin ei se paljon innosta pukeutumaan."

Jos Suomessa asuu, pukeutuu sään mukaan

28 prosenttia vastaajista totesi, ettei muuttaminen vaikuta heidän tapaansa pukeutua. Oma tyyli saatettiin kokea esimerkiksi niin vahvaksi, ettei asuinpaikan vaihdos voisi vaikuttaa pukeutumiseen.

"No joo, ehkä jos muuttaisin maalle, niin pukeutumistyyli muuttuisi, mutta vastasin kieltävästi siksi, että olen kaupunki-ihminen ja todennäköisesti tulen aina asumaan Suomessa, minkä vuoksi asuinpaikkani vaihtaminen ei tule koskaan vaikuttamaan millään tavalla tapaani pukeutua."

"Jos Suomessa asuu, niin ihan sama miten pukeutuu. Pääasia on, että pukeutuu sään mukaan."

"Eri maissa ja kulttuureissa ihmiset pukeutuvat eri tavoin. Suomessakin on omia alakulttuureja, esimerkiksi lökärityyli tai niin sanottu emotyyli. Asuinpaikalla ei ole minun pukeutumiseeni merkitystä, sillä pukeudun itseäni varten, en ympäristöä. Ainoa asia, mihin kiinnitän huomiota, on yleinen siisteys vaatetuksessa. Tietysti kaupungeissa ihmiset saattavat pukeutua hieman enemmän muodin mukaan kuin maaseudulla, mutta se voi osittain johtua siitä, että maaseudulta lähimpään kaupunkiin ja suurempiin ostospaikkoihin voi olla helposti 100 kilometriä matkaa suuntaan."

"Asuinpaikka vaikuttaa tunnetilaani ja mielenmaailmaan...kai sitä kautta ehkä pukeutumiseen. En sanoisi suoraan, ettenkö voisi laittaa ylleni jotain vaatetta Kuopiossa, jonka voisin laittaa päälleni myös Lontoossa tai Tokiossa."

Lisää muodista Muodin huipulle -sarjassa:

Lue myös:

AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja