Mainos

Mosambikissa tuhansia tulvan uhreja

YK:n lastenavun järjestö Unicef arvioi, että Mosambikin tulvauhrien määrä nousee tuhansiin. Hukkuneiden lisäksi monet ovat menehtyneet, ja menhtyvät, sairauksiin. Pelastustöissä ja avustustarvikkeita kuljettamassa oli tänään 50 helikopteria ja sata venettä eri puolilta maailmaa

Mosambik

.

YK:n alainen Maailman elintarvikejärjestö WFP kehotti tulvia paenneita pysyttelemään edelleen pakolaisleireillä, koska säätiedotukset ennustivat uusia sateita. Niiden ei kuitenkaan uskota olevan niin voimakkaita kuin vielä pari päivää sitten ennakoitiin. Madagascarilla Mosambikin edustalla kaksi peräkkäin raivonnutta hirmumyrskyä, Gloria ja Elaine, ovat surmanneet ainakin 130 ihmistä, kertoi tuhoja tutkimaan perustettu komitea tiistaina. Tuhannet jäivät kodittomiksi. WFP:n työntekijät yrittivät saada korjatuksi Maputosta suurimmalle pakolaisleirille johtavaa maantietä, jotta avustustavaroita saataisiin perille myös maanteitse. Leirillä on 50 000 ihmistä. Unicefin edustaja Ian Macleod oli varma, että tulvassa kuolleiden tai kuolevien määrä on tuhansia. Tulvasta pelastuneiden ihmisten on päätettävä, kärsivätkö he janoa vai juovatko saastunutta vettä pelloilta ja lammikoista. WFP:n työntekijä sanoi, että Mosambikin eteläosassa sijaitsevalla Chokwen alueella 55 000 ihmistä uhkaa kuivuminen tai vedestä aiheutuvat sairaudet. Vettä on keitetty nuotiolla juomakelpoiseksi, mutta puuta on vaikea löytää eikä keitettyä vettä riitä kaikille. Avustuslennoilla viedään leireille myös vettä. Epidemioita ei kuitenkaan ole puhjennut niin paljon kuin mitä on pelätty.

Yhdysvaltoja on arvosteltu hitaudesta

Yhdysvaltoja ja muuta länttä on arvosteltu avun lähettämisen hitaudesta. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi, että kyseessä on suuri operaatio ja että sen valmisteleminen vaatii aikansa. Yhdysvallat on tuonut pelastustöihin infrapunakameroita, joilla voidaan löytää eloonjääneitä tulva-alueilta. Yhdysvaltain laitteilla myös kuvataan alueita, ja avustustyöntekijät arvioivat videonauhat katsottuaan, missä apua tarvitaan kipeimmin. Myös rautatiet ja maantiet kuvataan vahinkojen arvioimiseksi. Yhdysvaltain ensimmäiset kolme helikopteria saapuivat tiistaina Etelä-Afrikkaan ja loput kolme tulevat keskiviikkona. Operaatioon osallistuu noin 600 Yhdysvaltain ilmavoimien sotilasta mahdollisesti neljän viikon ajan.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.