Mainos

Mosambikin tulvat pahenevat

Lähes loppuun nääntyneet lentäjät jatkoivat tänään avustuslentoja Mosambikissa ja yrittivät pelastaa mahdollisimman monia tulvan uhreja ennen kuin auttajien voimat loppuisivat. Tuhannet ihmiset odottivat kuitenkin edelleen pelastusta katoilla, puissa ja sähköpylväissä, kun yhä uudet tulva-aallot syöksyivät pitkin Limpopojokea eteläiseen Gazan maakuntaan ja Savejokea pitkin naapurimaakuntaan Inhambaneen. Lentäjien mukaan tulvavesien muodostamissa järvissä ajelehtii ruumiita.

Nälkään nääntymäisillään olevat henkiinjääneet taas yrittävät kiinnittää yli lentävien helikopterien ja lentokoneiden huomion itseensä heiluttamalla raivokkaasti. Yritykset ovat usein turhia, sillä koneet ovat joko täpötäynnä tai ne eivät pysty laskeutumaan. Tämänhetkisten arvioiden mukaan liki 350 ihmistä on saanut tulvissa surmansa, mutta lopullisten lukujen arvellaan nousevan paljon korkeammiksi. Tulvien aiheuttamia taloudellisia tuhoja on vielä mahdotonta arvioida, mutta ne tulevat olemaan valtaisat.

Varoituksista ei piitattu?

Avustusjärjestöt syyttävät sekä Etelä-Afrikkaa että Mosambikia siitä, että ne eivät riittävän ajoissa varoittaneet asukkaita tulvasta, vaan haaskasivat aikaa kiistelyyn siitä, kuka maksaa avustuslennot. Mosambikin hallituksen katastrofikeskuksen neuvonantaja Tom Harrer sanoi tänään uutistoimisto AFP:lle, että asukkaita varoitettiin ennakolta.

Lentokoneet olivat muun muassa lentäneet Chokwen alueella varoittamassa ihmisiä. Harrerin mukaan ihmiset eivät kuitenkaan piitanneet varoituksista. YK on vedonnut kansainväliseen yhteisöön, jotta Mosambikiin saataisiin lisää avustuskalustoa auttamaan ennätystulvien uhreja.
-Tarvitsemme apua ja tarvitsemme sitä nyt. Tarvitsemme lisää helikoptereita ja pienkoneita. Ellemme saa niitä, menetämme yhä lisää ihmisiä, sanoi YK:n elintarvikeohjelman WFP:n edustaja Michele Quintaglie.

Sambian juoksutukset uusi uhka

Mosambikilla saattaa olla odotettavissa vielä lisää koettelemuksia, sillä naapurimaa Sambia aloitti eilen jättimäiset juoksutukset ääriään myöten täynnä olevasta Kariban patoaltaasta. Vesi syöksyy jo ennestään täyteen Sambesijokeen ja aiheuttaa uuden tulvavaaran maiden raja-alueilla sijaitsevilla Luangwan ja Katondwen alueilla.

Osa vedestä päätyy Mosambikissa Cabora-Bassan patoaltaaseen, joka sekin on jo entuudestaan aivan täynnä. Tulvat ovat koetelleet viime viikkoina koko eteläistä Afrikkaa jättäen jälkeensä tuhoa Botswanassa, Zimbabwessa, Swasimaassa, Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa. Pahiten on kärsinyt Mosambik. Pelastustyöntekijöiden mukaan rankkasateet Etelä-Afrikassa ja Zimbabwessa ovat nostaneet Limpopojoen pinnan yli viisi metriä tavallista korkeammalle.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.