Mainos

Morales voittamassa Bolivian presidentinvaalit

Ennakkosuosikki Evo Morales näyttäisi vievän suurimman äänisaaliin. Moralesin tärkein haastaja, konservatiivinen entinen presidentti Jorge Quiroga myönsi tappionsa ääntenlaskun ollessa vielä kesken.

Bolivian presidentinvaalien voittajaksi on nousemassa vasemmistolainen, intiaanisuvusta tuleva kansanedustaja Evo Morales. Moralesista on tulossa maan ensimmäinen intiaanipresidentti.

Kun 15 prosenttia äänistä oli laskettu, Morales oli saanut 45 prosenttia ja hänen pahin kilpailijansa, entinen presidentti Jorge Quiroga 38 prosenttia annetuista äänistä. Paikallisten lehtien tekemien ennusteiden mukaan Morales saisi kuitenkin yli puolet annetuista äänistä, mikä riittäisi voittoon ensimmäisellä kierroksella. Quiroga ehti jo myöntää tappionsa, vaikka ääntenlasku oli vielä pahasti kesken.

Vaikka vaaleissa päädyttäisiin toiseen kierrokseen, näyttää Moralesin valinta melko varmalta. Moralesin johtama sosialistinen puolue oli ovensuukyselyjen mukaan saamassa riittävästi edustajia kongressiin, joka valitsisi presidentin kahdesta eniten ääniä saaneesta ensimmäisen kierroksen ehdokkaasta. Aiemmin tosin on arveltu, että kongressi saattaisi pudottaa Yhdysvaltain painajaiseksi luonnehditun Moralesin.

Morales on ehtinyt jo julistautua voittajaksi. Hän lupasi Bolivialle historiallista "muutosta, jota kansa odottaa". Hän on sanonut kansallistavansa maakaasuteollisuuden.

Moralesin vankimpia tukijoita ovat intiaanit, joista suuri osa katsoo joutuneensa elämään 500 vuotta eurooppalaisperäisten hallitsijoiden alaisuudessa. Bolivia itsenäistyi Espanjan alaisuudesta vuonna 1825. Intiaaneja on Bolivian väestöstä kaksi kolmasosaa. Morales puolustaa kokan viljelyä tee- ja lääkekasvina intiaanien perinteen mukaisesti, mutta lupaa samalla lopettaa huumekaupan.

Mikäli Moralesin valinta varmistuu, tulee Boliviasta uusin Latinalaisen Amerikan maa, joka on valinnut äskettäin vasemmistolaisen presidentin. Muut ovat Argentiina, Brasilia, Uruguay ja Venezuela.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.