Mainos

Mopokolarit kääntyivät laskuun

Mopon pelti on rytissyt tänä kesänä aiempaa vähemmän

Liikkuvan poliisin tilastojen mukaan alkukesän aikana koko maassa on sattunut vasta 212 mopokolaria, kun viime vuonna vastaavaan aikaan vapun ja juhannuksen välissä mopokolareita oli kirjattu ylös 258 ja vuotta aiemmin 399. Kehityssuunta on sama koko maassa.

Mopokolareiden väheneminen näkyy myös loukkaantuneiden määrissä.

Liikenneturvan mukaan mopokolareissa on alkuvuoden aikana loukkaantunut 149 ihmistä. Vuoden 2012 aikana mopokolareissa loukkaantui 752 ihmistä ja vuotta aiemmin 1111 ihmistä. Vuonna 2010 loukkaantuneita oli 988.

Käänne on merkittävä, sillä koko 2000-luvun ajan mopo-onnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä kasvoi.

Myös mopokolarissa kuolleiden määrä on laskussa: kymmenen viime vuoden aikana mopoilijoiden liikennekuolemat ovat vähentyneet 40 prosenttia. Viime vuonna mopokolareissa kuoli seitsemän ihmistä.

– Mopokorttiuudistus voi selittää kehitystä. Ajo-opetuksen ansiosta nuorten ajotaito on nyt parempi, uskoo Liikenneturvan tiedottaja Kaisa Hara.

Kesäkuun alussa 2011 astui voimaan mopokortin opetus- ja tutkintovaatimusten uudistus, jonka jälkeen mopokortin saaminen on edellyttänyt ajo-opetukseen osallistumista. Aiemmin mopokortin sai itselleen teoriakokeen läpäistyään.

Onnettomuuksien vähenemiseen on toinenkin selitys: aiempaa harvempi ajaa mopokortin. Kun vuonna 2009 mopokortin ajoi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan 32 762 henkilöä, vuonna 2011 mopokortin suorittaneita oli 30 533 ja vuonna 2012 enää 12 142.

Loukkaantumiseen johtaneista mopo-onnettomuuksista useampi kuin joka kolmas sattuu risteyksessä.

– Ei voida kuitenkaan sanoa, että onnettomuuden aiheuttaja olisi useimmiten mopo, vaan syyllisyys jakaantuu aika tasan. Usein onnettomuus johtuu siitä, että mopoilijaa ei ole havaittu, kertoo Liikkuvan poliisin ylikonstaapeli Teemu Äikäs.

Viimeisen kolmen vuoden aikana kaikista tieliikenteessä loukkaantuneista mopoilijoita on ollut 13 prosenttia. Useimmiten mopohaavereita sattuu pojille: kaksi kolmesta loukkaantuneesta on miehiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.