Mainos

Mopoilijat rynnivät tänään autokouluihin

Mopokortin vaatimukset tiukentuvat tänään. Teoriakokeen lisäksi mopoilija joutuu ottamaan myös esimerkiksi ajotunteja. Koulutuksen saattoi aloittaa vasta tänään. Se on ruuhkauttanut keväällä muutenkin sesonkiaikaansa viettäviä autokouluja.

–Ruuhka johtuu ihan tästä keväästä, kun moottoripyöräkoulutuskin alkoi juuri. Valitettavasti tilanne on sama joka vuosi. Se on lyhyt aika, noin kuukausi, mutta mopoikäiselle tietysti pitkä, kun tutkinnon suorittamiseenkin menee oma aikansa, Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi valittelee.

Resursseja kouluttaa löytyy

Jokilampi vakuuttaa, että resurssit riittävät koulutukseen. Kouluttajakapasiteettia toi myös reilun vuoden takainen kuorma-autokoulutukseen muutos, joka on vähentänyt kuorma-autokortin ajajia Jokilammen mukaan todella paljon.

–Kaikki haluaa tietysti sen moottoripyöräkortin, kun ajokausi alkaa. Se ruuhka tulee varmasti sieltä. Olettaisin, että koko maahan tulee noin 20 000 mopokorttia, kun tällä hetkellä mopoilijoita on noin 40 000 eli määrä tulee putoamaan.

–Karkeasti sanottuna meillä on noin 800 kouluttajaa, joilla on mahdollisuus alkaa heti kouluttaa mopoilijoita. Se tarkoittaa kuukaudessa kahta koulutettavaa opettajaa kohden eli vuodessa 25. Ei siis puhuta isoista määristä, Jokilampi painottaa.

"Kevyillä eväillä oltu liikkeillä"

–Perusjuttu on se, että saamme turvallisempia mopoilijoita liikenteeseen ja nuoremme säilyvät hengissä. Varmaan jokainen on nähnyt, että välillä mopoikäinen menee varsin kevyillä eväillä. Sitä eivät kaikki vanhemmatkaan aina tiedosta. Jos muutamalla sadalla eurolla selviää hengissä, niin se ei varmastikaan ole liikaa, Jokilampi painottaa.

–Kun oma poikani tuli pari vuotta sitten mopoikään, ei olisi tullut mieleenkään päästää häntä liikenteeseen niillä eväillä, joita laki silloin vaati. Suomessahan oli 10 vuotta sitten sellainenkin ihme, että sinä aamuna, kun juniori täytti 15 vuotta, hän oppi ajamaan mopoa.

Mopot eivät ole enää leluja

Jokilampi muistuttaa, että liikenne on muuttunut ja myös mopot ovat kehittyneet huikeasti.

–Tämän päivän skootteri tai isopyöräinen mopo on täysi ajoneuvo ja suojattomana se vaatii kuljettajalta hyvää hallintaa.

Mopokortin ajaminen maksaa arviolta 300-600 euroa. Opetuksen sisältö on kaikille sama, mutta autokouluyrittäjät hinnoittelevat koulutuksen itse. Ennen riitti, jos suoritti teoriakokeen, joka maksoi noin 150 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.