Mainos

Mopoauton rattiin pääsee ilman minkäänlaista ajotaitoa

Mopoautoille sattuneet onnettomuudet ovat rajussa kasvussa, selviää poliisin tilastoista. Viime vuonna mopoauto oli osallisena yli 160 onnettomuudessa, kun toissa vuonna niitä sattui noin 80. Poliisin vuoden 2007 tilastoihin jäi vain 16 mopoautoille sattunutta kolaria.

Suomessa on tällä hetkellä rekisteröity noin 3 000 mopoautoa. Niiden määrä lisääntyi toissa vuoden aikana noin 700:lla. Osa onnettomuuksien kasvusta selittyykin mopoautojen määrän kasvulla. Toinen selittävä tekijä voi olla kuljettajan kokemattomuus, arvioi Liikenneturvan koulutusohjaaja Olli Lehto.

- Vaikka mopoautoissa on takana iso kolmio, niin muut liikenteessä olettavat, että ajoneuvon kuljettaja osaa ajaa. Todellisuudessa mopoauton kuljettajan ajotaidosta ei ole mitään takeita, koska mopokortin saa nykyään pelkällä teoriakokeella.

Valtaosassa niistä onnettomuuksista, joissa mopoauto on osallisena, syyllinen on mopoauton kuljettaja. Lehto muistuttaa, että ajotaito on muutakin kuin kaasupolkimen painamista.

- Kyllähän se ajaminen sujuu suoralla tiellä, mutta risteysalueella alkavat vaikeudet. Kokematon kuljettaja joutuu tilanteeseen, jossa hänen tulisi osata arvioida oikein sekä oma, että muiden nopeus ja pystyä lisäksi kiinnittämään huomiota moniin muihinkin tarvittaviin asioihin.

- Onnettomuudet tapahtuvat usein juuri risteysalueella. Se on mielestäni osoitus siitä, että säännöt eivät ole hallussa, Lehto lisää.

Vanhempien valvonta ei saisi loppua siihen, kun mopo on hankittu, sanoo Lehto.

- Useimmat vanhemmat vahtivat ja opastavat lapsia siinä, miten liikenteessä käyttäydytään. Toiset taas unohtavat koko homman sen jälkeen, kun kortti on suoritettu.

Mopon virittäminen voi tulla yllättäen kalliiksi, Lehto muistuttaa.

- Seurauksena voi olla mopon vienti poliisilaitokselle ja tuhannen euron sakko.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.