Mainos

Moottorikelkkaturmissa kuollaan humalassa jäällä

Viikonvaihde, alkoholi, järven jää ja moottorikelkka ovat riskialtis yhdistelmä. Huomattavan suuri osa vakavista moottorikelkkaturmista sattuu humalaiselle kuljettajalle jäällä viikon kolmena viimeisenä päivänä.

Esimerkiksi viime vuonna kelkkaturmissa sai surmansa yhdeksän ihmistä. Kuolleista kahdeksan oli kuljettajia ja yksi matkustaja. Kaikki kuolemaan johtaneet onnettomuudet sattuivat jäällä tai aivan rannassa.

Kuolleista kuudella oli alkoholia veressä. Neljällä kuljettajalla alkoholipitoisuus ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan, eli promilleja oli vähintään 1,2.

- Korkein promillemäärä oli 3,3 ja alhaisin 0,9, kertoo ylikonstaapeli Reijo Köngäs liikkuvan poliisin Rovaniemen yksiköstä.

Toissa vuonna kelkkaturmissa kuoli neljätoista ihmistä, joista kahdeksalla oli alkoholia veressä. Kuolleista viiden alkoholipitoisuus ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan. Kelkan ohjaimiin tartutaan siis huolestuttavan kovassa humalassa.

Yöllä ajetaan sulaan

Usein kelkkaonnettomuuden kuolonuhri on Liikenneturvan mukaan 41-60-vuotias mies, jolla on veressä alkoholia yli törkeän rattijuopumusrajan. Hyvin yleinen kuolinsyy jääalueen kelkkaturmissa on hukkuminen, kun ajetaan pimeässä sulaan.

Alkoholin lisäksi onnettomuuden riskiä lisäävät liian kova tilannenopeus ja vähäinen paikallistuntemus. Jäällä lumen alle hautautuneet kivet ja laiturit voivat aiheuttaa yllätyksiä.

- Ei pitäisi ajaa jäällä, jos ei tunne paikkoja, Köngäs muistuttaa.

Kokemus ei välttämättä takaa virheetöntä ajoa. Paljon kelkkailevilla on suurempi riski joutua onnettomuuteen.

- Kelkkaonnettomuuksista noin puolet sattuu hyvin kokeneille kuljettajille, Köngäs huomauttaa.

Vahingot lisääntyvät tasaisesti

Vakuutusyhtiöt korvasivat toissa vuonna yli kahdeksan miljoonan euron arvosta kelkkaturmien vahinkoja. Korvattuja tapauksia oli 744.

Korvattavien vahinkojen määrä on lisääntynyt jatkuvasti viime vuosina. Vuonna 2000 vakuutusyhtiöt korvasivat noin 400 kelkkaturman vahingot.

- Vakuutusyhtiöt eivät maksa korvauksia, jos onnettomuus sattuu alkoholia nauttineelle henkilölle, Köngäs huomauttaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.