Mainos

Moottoreilla voimaa nuoriin

Nuorten moottoripajoista ollaan kehittämässä maanlaajuista nuorisotyön muotoa.

Toimintaa on jo yli kymmenellä paikkakunnalla ja siihen osallistuu yli sata nuorta.

Nyt pajojen toimijat on koottu yhteen yli kolmivuotiseen Moottoripaja-hankkeeseen, jossa kehitetään syrjäytymistä ehkäiseviä työtapoja.

- Me on huomattu, että on paljon helpompaa keskustella nuorten asioista, kun se tapahtuu täällä auton alla vaihdelaatikkoa irrottaen kuin toimiston pöydän ääressä istuen. Nuorten kynnys kertoa asioistaan aikuiselle madaltuu, kertoo Moottoripaja-hankkeen projektipäällikkö Veijo Kiviluoma.

Hanke sai yli kolmivuotisen rahoituksen RAY:ltä. Tänä aikana on tarkoitus luoda toimintamalleja, joita voi soveltaa valtakunnallisesti.

Pajatoiminta ehkäisee syrjäytymistä

Moottoripaja tarjoaa työtilat ja työn ohjaajat alasta kiinnostuneille nuorille. Pajatoimintaa haetaan nuoria, joiden elämässä on aikuisen kokoinen aukko.

Heidät tavoitetaan yleensä koulujen, etsivän nuorisotyön tai viranomaisyhteistyön avulla. Myös kaveriporukoiden puskaradio tuo toimintaan uusia osallistujia.

- Tänne tulijoilla on yhteisenä tekijänä se, että he jollakin tavalla tarvitsevat tukea ja ekstra-aikuisia elämäänsä. Meidän pajaohjaajista suurin osa on miehiä. Varsinkin pojille tämä on merkittävä asia, arvioi erikoisnuorisotyönohjaaja Ville Forstedt Lahden seurakunnasta.

Tänään pajalla olleet pojat uskoivat koneen voimaan.

- Kyllä se on moottorien voima, mikä saa mut tulemaan tänne. On hienoa huomata, miten moottori oikein toimii, vakuuttavat 14-vuotias Pekka Oksanen kaverinsa Otto Granlundin kanssa.

Yhtenä tärkeänä tavoitteena onkin herättää kiinnostus työntekoon. Kynnystä astua työelämään yritetään madaltaan monin tavoin. Suunnitteilla on muun muassa kurssi, jossa voisi suorittaa monien työmaiden vaatiman tulityökurssin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.