Mainos

Moody's: Velkajärjestely vaarantaisi Irlannin ja Portugalin

Kreikan velkajärjestely pahentaisi rahoituskriisiä, varoittaa luokitusyhtiö Moody's. Velkaehtojen muutos vaikuttaisi luokitusyhtiön mukaan muihin euroalueen maihin ja pankkeihin. Se myös pudottaisi Irlannin ja Portugalin luottoluokituksia useita pykäliä roskalainoiksi.

Johtaja Alastair Wilsonin mukaan lainojen hoitamatta jättäminen heiluttaisi rajusti rahoitusmarkkinoita ja vaikuttaisi luottoluokituksiin kaikkialla Euroopassa. Vaikutukset olisivat kielteisiä täysin siitä riippumatta, miten "hallitusti" velkajärjestely yritettäisiin hoitaa.

Moody's oli viimeinen luottoluokittaja, joka varoitti Kreikan lainaehtojen muuttamisesta. Sen ovat jo aiemmin tehneet Standard&Poor's ja Fitch. Luokituslaitosten mukaan lainanehtojen muutokset tulkittaisiin lainojen hoitamatta jättämiseksi.

EU-presidentti Herman Van Rompuy sanoi Pariisissa tiistaina, ettei Kreikan velkojen järjestely helpottaisi maan tilannetta, vaan pahentaisi kriisiä.

- On olemassa todellinen vaara, että mikä tahansa yritys järjestellä velkoja tai muuttaa niiden maksuaikatauluja kärjistäisi kriisiä. Riskit ovat valtavat, Van Rompuy sanoi.

Van Rompuyn mukaan Euroopan unioni toimii päättäväisesti, jotta lainat hoidetaan. Raja, jota ei saa ylittää, on hänen mukaansa lainojen hoitamatta jättäminen ja luottotapahtuman syntyminen.

Lainaehtojen muutokset tulkitaan luottotapahtumaksi. Muiden seuraamusten lisäksi se laukaisisi maksuun sijoittajien ostamat Kreikan valtion lainojen luottoriskijohdannaiset. Niiden kokonaismäärä ei ole tiedossa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.