Mainos

Moody´s: Suomen luokitukset ennallaan

Luottoluokituslaitos Moody's Investors Servicen (Moody's) tänään julkaiseman raportin mukaan Suomen vahva rahoitusasema sekä poliittinen vakaus oikeuttavat valtion velan Aaa/Prime 1 luokitukseen. Teknologia ja telekommunikaatiosektoreista aiheutuneista negatiivisista kasvuvaikutuksista huolimatta luokitusnäkymät ovat Moody´sin mukaan vakaat.

Laitos nimeää Suomen pitkään jatkuneen taloudellisen ja poliittisen vakauden, tehokkaan rahoitusjärjestelmän, matalan julkisen velan ja suhteellisen myönteisen budjettitilanteen sekä myös vahvan kilpailukyvyn syiksi, joiden mukaan Suomi on ansainnut korkeimmat mahdolliset luokitukset. Myös Fitch Group sekä Standard & Poor's ovat arvioineet Suomen valtion korkeimpaan luokitusluokkaan AAA:han.

Moody's kiinnittää raportissaan huomiota siihen, että Suomella on edessään tulevina vuosina paljon vaikeita haasteita, ml. edelleen korkealla pysyttelevä työttömyys, vieläkin jäljellä olevat jäykkyydet työ- ja hyödykemarkkinoilla, korkeat verot sekä demograafinen "aikapommi".

Väestön ikärakenne muuttuu Suomessa aikaisemmin ja nopeammin useimpiin muihin kehittyneisiin maihin verrattuna. Ikääntymisen seurauksena työvoiman määrä supistuu, ja siksi tarvittaisiin vaikeita toimenpiteitä nopeasti, toteavat Suomen analyytikot Kristin Lindow ja Lana Paukovich raportissaan. Analyytikot ovat silti melko luottavaisia tarvittavien rakenteellisten uudistusten suhteen. Heidän mukaansa perättäiset hallitukset, joiden jäsenet ovat muodostaneen kirjon yli poliittisen kentän, yritysmaailma sekä ennen muuta äänestäjät ovat osoittaneet halukkuutensa hyväksyä tarvittaessa kipeitäkin toimia.

Moody'sin uusi raportti korostaa, että viranomaisten sitoutuminen kestävään julkiseen talouteen määrittää talouspolitiikan valinnat, mistä ovat osoituksena hallituksen vuoden 2003 budjettiesitys sekä uusimmat eläkejärjestelmän muutokset, joiden tarkoituksena on pidentää työssäoloaikaa. Ilman näitä sekä muita työllisyyttä ja työn tuottavuutta parantavia toimenpiteitä, Moody's uskoo, että Suomi kohtaisi paljon hitaamman talouskasvun ja nykyisen korkean elintason murenemisen. Hyvästä julkisen talouden lähtötilanteesta huolimatta, Moody's katsoo, että Suomella ei edellä mainituista syistä johtuen ole kuitenkaan aihetta tyytyväisyyteen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.