Mainos

Montserrat aiotaan evakuoida kokonaan

Karibianmerellä sijaitsevan Montserratin viranomaiset suunnittelivat eilen koko saaren evakuoimista tulivuoren purkauksen takia. Viranomaisten mukaan ilma on niin sakeana tuhkasta ja pölystä, että sitä on vaikea hengittää. Myös vesi on likaantunut. Paikallinen Punainen Risti vetosi Internetissä ruoka-, vaate- ja raha-avun saamiseksi saarelle.

Soufriere Hillsin tulivuoresta purkautunut laava peitti eilen alleen pääkaupungin Plymouthin, joka evakuoitiin jo yli vuosi sitten. Useat kaupungin rakennuksista syttyivät palamaan. Noin puolet saaren 12 000 asukkaasta on muuttanut pois sen jälkeen, kun tulivuori aloitti uudelleen toimintansa pari vuotta sitten.

Jäljellä olevat ihmiset asuvat tähän asti turvallisena pidetyssä pohjoisosassa. Nyt kaikki asukkaat aiotaan siirtää läheiseen Guadeloupeen ja muille Karibianmeren saarille. Aiempi purkaus kesäkuussa surmasi ainakin kymmenen montserratilaista, jotka olivat uhmanneet evakuointimääräyksiä ja jääneet vaara-alueelle.

Britannialle kuuluva Montserrat tunnettiin aiemmin idyllisenä paratiisisaarena, jossa myös monet kuuluisuudet viettivät lomansa. Lontoossa aiotaan syyskuun puolivälissä pitää suuri hyväntekeväisyyskonsertti montserratilaisten auttamiseksi. Elton Johnin, Eric Claptonin, Stingin ja Paul McCartneyn kerrotaan luvanneen esiintyä tilaisuudessa.

Britannian hallitus lupasi kesäkuussa saarelle apua yli neljänsadan miljoonan markan arvosta.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.