Montoya voitti, Räikkönen neljäs, Alonso lähellä mestaruutta

McLarenin Juan Pablo Montoya ajoi voittoon formula ykkösten Italian GP:ssä sunnuntaina. McLarenin suomalaiskuljettaja Kimi Räikkönen sijoittui neljänneksi. Räikkösen sijoitus putosi suunnittelemattoman renkaanvaihdon takia.

Renault'n Fernando Alonso sijoittui Monzan radalla ajetussa kilpailussa toiseksi. Espanjalainen on näin ollen lähellä tämän kauden maailmanmestaruutta, sillä piste-etumatka toisena olevaan Räikköseen kasvoi jo 27 pisteen suuruiseksi, kun ajamatta on enää neljä osakilpailua. Valmistajien MM-sarjassa McLaren kutisti Renault'n johdon kahdeksan pisteen suuruiseksi.

Paalupaikalta startannut Montoya ajoi voittajana maaliin 2,4 sekunnin erolla Alonsoon. Voitto oli Montoyalle F1-uran kuudes. Kärkikaksikko käytti kahden varikkokäynnin taktiikkaa. Neljänneksi sijoittuneelle Räikköselle oli suunniteltu yhden varikkokäynnin taktiikka, mutta suomalainen joutui käymään ylimääräisen kerran varikolla vasemman takarenkaan liiallisen kulumisen takia ja näin kärkisijoitukset karkasivat.

Kahdeksannesta ruudusta lähtenyt Renault'n Giancarlo Fisichella ajoi Räikkösen edellä maaliin kolmantena. Räikkönen oli neljäs ennen Toyotan Jarno Trullia. Toinen Toyota-kuljettaja Ralf Schumacher ajoi kuudenneksi. Williamsilla Nick Heidfeldia tuurannut Antonio Pizzonia ajoi uransa paras sijoitusta sivuten seitsemänneksi ja BAR:n Jenson Button kahdeksanneksi.

Rengasmurhe vaikeutti Kimin taistelua

Kärjen asetelmat säilyivät kilpailun lähdössä: paalupaikkamies Juan Pablo Montoya piti kärkipaikan ennen Fernando Alonsoa. Kimi Räikkönen oli ensimmäisen kierroksen jälkeen lähtöruutunsa mukaisella 11. sijalla. Ensimmäisen kierroksen rytinän jälkeen David Coulthard, Mark Webber, Christijan Albers ja Narain Karthikeyan joutuivat käymään varikolla paikkauttamassa autoaan.

Alonso teki ensimmäisen varikkokäyntinsä toiselta sijalta 19. kierroksella ja Montoya kärkipaikalta 20. kierroksella. Kärjen asetelma säilyi entisellään varikkovisiittien jälkeen. Räikkönen teki ainoan suunnitellun varikkokäyntinsä 25. kierroksella. Kimi nousi varikkokäyntien myötä viidennelle sijalle. Räikkönen pääsi ennen varikkokäyntiään ohittamaan Alonson radalla, mutta espanjalainen oli siinä vaiheessa jo tehnyt ensimmäisen varikkokäyntinsä. Räikkösen mahdollisuudet hupenivat, kun hän joutui tekemään suunnittelemattoman varikkokäynnin 28. kierroksella, jolloin hänen pahasti kulunut vasemman puolen takarengas vaihdettiin. Räikkönen putosi tässä yhteydessä 11. sijalle.

Montoya kävi toisen kerran tankkauksessa 40. kierroksella ja piti kärkipaikkansa. Alonso oli tehnyt oman toisen varikkokäyntinsä kierrosta Montoyaa aiemmin ja pitänyt toisen sijansa. Kilpailun nopeimman kierrosajan tehnyt Kimi Räikkönen yritti lopussa raivokkaasti tavoittaa kolmatta sijaa, mutta pyörähti radalla. Räikkönen putosi tässä yhteydessä hetkeksi viidenneksi, mutta ohitti vielä Trullin nousten takaisin neljänneksi. McLarenille oli vähällä tulla lisää epäonnea, kun Montoyan vasen takarengas meni loppukierroksilla samalla tavalla huonoon kuntoon kuin Räikkösellä kisan aiemmassa vaiheessa. Montoya sai kuitenkin renkaansa kestämään kasassa ruutulipulle asti ilman varikkokäyntiä.

- Eroa oli vissiin nelisen sekuntia kaksi kierrosta ennen maalia. Ajattelin, että se riittää. Oli pakko ajaa maltilla, yhtään ei ollut varaa runtata, Montoya kuvaili tunnelmiaan.

Toisena ajanut Alonso sai tallilta radiolla tiedon Montoyan ongelmista loppumatkasta. Hän kiristi vauhtia ja yritti ajaa kolumbialaisen kiinni, mutta siihen ei matka riittänyt.

- Yritin pistää hänelle vähän painetta, mutta se oli jo liian myöhäistä, Alonso tunnusti.

Ferrari-talli oli kotiradallaan vaisu. Michael Schumacher ajoi kymmenenneksi lähes kierroksen Montoyalle hävinneenä.Schumacher menetti samalla teoreettisetkin mahdollisuudet voittaa kuluvan kauden maailmanmestaruus. Hän on edelleen MM-sarjassa kolmantena, mutta eroa Alonsoon on jo 48 pistettä. Rubens Barrichello joutui käymään ylimääräisessä renkaanvaihdossa ja hiipui 12. sijalle.

Kilpailussa ei nähty yhtään keskeytystä. Aikaisemmin ainoastaan Hollannin GP 1961 on ajettu läpi ilman keskeytyksiä. Tämänvuotisessa USA:n GP:ssä kaikki startissa mukana olleet kuusi autoa ajoivat niin ikään maaliin, mutta virallisissa tuloksissa lämmittelykierroksen jälkeen varikolle kurvanneet Michelin-renkaita käyttäneet 14 autoa merkittiin keskeyttäneiksi.

F1-sarja jatkuu jo ensi viikonvaihteessa Span radalla Belgiassa.