Mainos

Monti MTV3:n erikoishaastattelussa: Italialaiset eivät halua tuhota uudistuksia

Italian väistyvän pääministerin Mario Montin mielestä muualla Euroopassa pelätään liikaa, että Italia ajautuisi kaaokseen vaalien jälkeen. Monti vakuuttaa MTV3 uutisten haastattelussa, että italialaiset eivät halua vaaleissa panna pistettä välttämättömille uudistuksille.

Monien euromaiden, erityisesti Saksan johtavat poliitikot ovat viime päivinä varoittaneet italialaisia mediamiljardööri Silvio Berlusconin vaalivoitosta.

Euroalueella pelätään, että Saksaa ja Euroopan unionia sättimällä kannatustaan kasvattava Berlusconi aiheuttaa pattitilanteen, jossa uudistukset pysähtyvät ja Italian valtionlainojen korot ampaisevat nousuun. Tällöin joko Euroopan keskuspankin tai EU:n vakausrahastojen pitäisi rynnätä Italian avuksi.

Mario Monti yrittää häämöttävästä vaalitappiostaan huolimatta hälventää näitä pelkoja.

"Erityisen suureen huoleen ei ole syytä"

Kaikki viittaa siihen, että Pier Luigi Bersanin johtaman vasemmistoliiton ja Berlusconin oikeistorintaman kisasta tulee tasainen. Kolmanneksi on nousemassa koomikko Beppe Grillon populistinen ja EU-vastainen "Viisi tähteä" -liike. Montin keskustaryhmittymä jäänee neljänneksi.

Tästä asetelmasta Italiaan on vaikea muodostaa vahvaa hallitusta varsinkin, jos Berlusconi menestyy alueiden edustukseen perustuvan senaatin eli parlamentin ylähuoneen vaaleissa.

–Minä kehottaisin ulkomaisia ystäviämme pysymään rauhallisina. Erityisen suureen huoleen ei ole syytä, Monti korostaa MTV3 uutisille.

–Olen varma, että italialaiset eivät äänestä tavalla, joka tuhoaisivat sen merkittävän työn, jonka he ovat itse tehneet nostaakseen tämän maan ylös rahoituskaaoksesta, entinen EU-komissaari jatkaa.

Hän muistuttaa, että italialaiset ovat viimeksi kuluneen puolentoista vuoden aikana käyneet läpi erittäin kovan matokuurin. Ongelmat on tiedostettu ja niihin on Montin mukaan reagoitu "hyvin kypsällä tavalla".

Takeita talousuudistusten jatkamiselle ei kuitenkaan ole

Italia on toistaiseksi selvinnyt ongelmistaan ilman EU:n suoraa tukea.

–Olemme tehneet sen omilla vahvuuksillamme. Emme ole pyytäneet euroakaan tukirahoitusta EU:lta, teknokraattihallitusta reilun vuoden johtanut taloustieteilijä ylpeilee.

Hänen mukaansa Italia ei jatkossakaan välttämättä tarvitse tukirahoitusta.

–Mutta kaikki riippuu tietysti vaalituloksesta ja hallituksen päätöksistä – millainen hallitus sitten onkaan, Monti myöntää.

Vaikka vasemmisto saisi alahuoneeseen riittävän enemmistön ja Berlusconin sekä Grillon äänisaaliit jäisivät senaatissa odotettua pienemmiksi, mitään takeita uudistusten jatkumisesta ei ole. Montin säästölinja on ollut myrkkyä Italian ammattiyhdistysliikkeelle. Vaikka nykyinen pääministeri nousisi hallitukseen avainministeriksi, vasemmisto määrää tahdin ja vaatii taatusti myös kasvua tukevia investointeja, joihin Italialla ei edelleenkään ole varaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.