Mainos

Montenegrossa äänestetty itsenäisyydestä

Alustavien tulosten mukaan Montenegron asukkaat ovat äänestäneet itsenäistymisen puolesta.

Eurooppaan näyttää olevan syntymässä uusi valtio. Montenegron asukkaat ovat äänestäneet ahkerasti itsenäistymisen puolesta. Ääntenlaskun ollessa vielä kesken epäviralliset ennusteet kertovat, että 56,3 prosenttia äänestäneistä kannattaa Serbia-Montenegron valtioliiton purkamista.

Kyllä-leirin on saatava vähintään 55 prosenttia äänistä, jotta Montenegro itsenäistyisi. Lisäksi EU:n hyväksymät äänestysehdot vaativat, että äänestysprosentti nousee yli viiteenkymmeneen. Äänestysvilkkaudesta ei muodostunut ongelmaa: lähes 87 prosenttia äänioikeutetuista antoi äänensä.

-Tämä on tasapainotettu alustava ennuste, mutta muutoksia voi vielä tapahtua, ennusteen tehneen tarkkailijaryhmän edustaja Zlatko Vukovic rauhoitteli.

Montenegron pääkaupungissa Podgoricassa on kaikunut ilotulitusrakettien pauke, kun uutinen ennusteesta levisi. Osa kaupunkilaisista innostui ampumaan aseillaan ilmaan.

Montenegron serbiväestö vastustaa erkaantumissuunnitelmia. Levottomuuksia ei kuitenkaan esiintynyt edes maan pohjoisosan serbialueiden äänestyspaikoilla.

-Täällä vallitsee rauha ja järjestys, Etyjin tarkkailijaryhmän tanskalainen johtaja Jörgen Grunnet kuvasi tunnelmia äänestyksen viime hetkillä. Äänestystä seurasi 350 kansainvälistä tarkkailijaa.

Virallinen äänestystulos ilmoitetaan vasta huomisen aikana.

"Tänä iltana juhlitaan"

- Itsenäinen tasavalta on parempi meille kaikille. Miksi meidän pitäisi elää yhdessä, kun kaikki muut entiset tasavallat ovat eronneet ja pärjänneet sen jälkeen paremmin. Katson erityisesti Sloveniaa: uskon, että meistä voisi tulla heidän kaltaisiaan muutamassa vuodessa, aprikoi kirjanpitäjä Sadija Kurpejovic äänestettyään.

Eläkeläinen Vojo Raicevic oli Kurpejovicin kanssa täysin samoilla linjoilla:

- Itsenäisyyden kannattajat tulevat ottamaan ylivoimaisen voiton. Tänä iltana juhlitaan, Raicevic iloitsi.

Itsenäisyyden vankka puolestapuhuja, pääministeri Milo Djukanovic äänesti puoliltapäivin Podgoricassa ja poseerasi sen jälkeen kuvaajille kasvot loistaen kilpaa salamavalojen kanssa:

- Kansanäänestyksen sujuminen rauhallisesti ja kaikkien eurooppalaisten standardien mukaan on jo voitto sinänsä demokraattiselle ja eurooppalaiselle Montenegrolle. Olen hyvin tyytyväinen, onnellinen ja vakuuttunut siitä, että tänä iltana Montenegro juhlii.

Monet eivät jaksaneet odottaa Djukanovicin tavoin iltaan asti, vaan aloittivat juhlinnan jo edellisenä päivänä. Ilotulitteita ammuttiin ja autot ajoivat torvet soiden ympäri Montenegron pääkaupungin Podgorican katuja aamuyön tunneille saakka.

Montenegrossa on noin 485 000 äänioikeutettua.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.