Mainos

Montenegron itsenäisyysrintama voitti vaalit

Montenegron itsenäisyysrintama on virallisten tulosten mukaan voittanut niukasti maan eiliset parlamenttivaalit. Itsenäisyysrintaman ja serbijohtoisen sosialistisen kansanpuolueen ero oli vain vajaat 5000 ääntä. Itsenäisyysrintama saikin vain kaksi paikkaa enemmän kuin itsenäisyyttä vastustavat puolueet.

Vaaleissa ei ollut muita kantavia teemoja kuin Montenegron tulevaisuus joko itsenäisenä valtiona tai Jugoslavian liittotasavallan osana. Noin 650 000 asukkaan Montenegro ja sitä yli kymmenen kertaa suurempi Serbia ovat muodostaneet tynkä-Jugoslavian vuodesta 1992.
Djukanovicin itsenäisyysrintama on ilmoittanut ajavansa Montenegron itsenäisyyttä Jugoslaviasta, kun taas pahin kilpailija sosialistinen kansanpuolue pitäisi Montenegron edelleen osana Jugoslaviaa. Presidentti Djukanovic sanoo itsenäisyysrintamansa voittaneen vaalit ja tuloksen kertovan, että poliittinen mielipide tukee itsenäisyyspyrkimyksiä.

Riippumattomien vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit sujuivat rauhallisesti, eikä äänestyspaikoilta ollut raportoitu merkkejä vaalivilpistä. Äänestysvilkkaus nousi alustavien tietojen mukaan 80 prosentin tietämiin. Vaalit järjestettiin, koska edellinen hallitus hajosi itsenäistymisestä syntyneiden erimielisyyksien vuoksi. Venäjä, länsimaat ja erityisesti Serbia ovat kuorossa varoitelleet Montenegroa itsenäisyyshankkeesta epäillen lilliputtimaan elinkelpoisuutta ja sanoen itsenäistymisen lisäävän etnistä kuohuntaa Kosovossa ja Bosnia-Hertsegovinassa. Euroopan unionin komissio ilmoitti maanantaina odottavansa, että Montenegro pian aloittaisi neuvottelut Jugoslavian kanssa. Komissio toivoo, että Montenegro määrittäisi suhteensa Jugoslaviaan uudelleen.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.