Mainos

Montenegro tyrmää Jugoslavian perustuslakiremontin

Montenegron hallitus vastustaa Jugoslavian perustuslain muutosta, joka tähtää presidentti Slobodan Milosevicin valtakauden jatkamiseen.

Lainmuutoksen turvin Milosevic voisi varmistaa uudelleenvalintansa suorassa kansanvaalissa ensi vuonna, kun hänen virkakautensa päättyy. Aiemmin liittovaltion presidentin on valinnut liittovaltion parlamentti, ja presidentin toimikausien lukumäärä oli rajoitettu yhteen.

Montenegron hallituksen mielestä Jugoslavian parlamentin serbiedustajat rikkoivat räikeästi liittovaltion perustuslakia, kun he hyväksyivät eilen muutosesityksen Montenegron edustajien poissaolosta huolimatta.

Suorassa kansanvaalissa 650000 asukkaan Montenegron äänestäjille ei jäisi liittovaltiossa sananvaltaa, sillä Serbiassa on kymmenkertainen määrä asukkaita.

-Montenegro ei tunnusta eikä hyväksy lainsäädännöllistä päätöstä, joka on tehty Montenegron laillisten edustajien poissaolleessa, maan hallitus totesi hätäistunnon jälkeen. Hallitus kutsui myös maan parlamentin kokoon pohtimaan kriisiä. Serbia ei ole hyväksynyt Montenegron edustajia liittovaltion parlamenttiin sen jälkeen kun länsimielinen ja uudistushenkinen Milo Djukanovic valittiin Montenegron presidentiksi 1998.

Montenegro on puolestaan on boikotoinut liittovaltion parlamenttia, jota se pitää laittomana niin pitkään kun sen edustajat eivät voi osallistua päätöksentekoon. EU:n puheenjohtajamaa Ranska syytti perjantaina Miloseviciä jännitteiden luomisesta Serbian ja Montenegron välille.

-Milosevicin päämäärästä ei ole epäilystäkään: hän aikoo varmistaa uudelleenvalintansa ja pyrkii tällä provokaatiolla kasvattamaan painetta Montenegron suuntaan, ulkoministeriön tiedottaja sanoi. Diplomaattilähteiden mukaan EU:n ulkoministeriöt käsitellevät asia ensi viikolla Brysselin kokouksessaan. (MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.